Review: HTC One X

Redactie WINMAG Pro
Voor HTC is 2011 een jaar om snel te vergeten. Hun topmodel, de Sensation, was niet opgewassen tegen de Samsung Galaxy S II en de iPhone 4S. Het bedrijf boekte daardoor zwakke kwartaalcijfers, er moest dus wat gaan gebeuren. Tijdens de MWC in Barcelona presenteerden de Taiwanezen daarom een geheel nieuwe smartphone-lijn onder de naam One. Het topmodel daarvan, de One X, ligt inmiddels in de winkel. Brengt het toestel HTC terug aan de top?

Dat HTC hoog inzet met de One X wordt meteen duidelijk bij het design van het toestel. Net als de Galaxy Nexus heeft de behuizing een licht gebogen ontwerp zodat het beter in de hand ligt. Een mooi detail is dat het lijkt alsof het grote aanraakscherm er als het ware in is gelegd.

De behuizing is gemaakt van polycarbonaat, een materiaal dat we al eerder tegenkwamen bij de Nokia Lumia 800. De achterkant is wat stroef gelaten zodat het toestel niet zo snel uit je handen glijdt, de zijkanten zijn wel glad gepolijst.

Op de achterkant bevindt zich een groot ingelegd zilverkleurig HTC-logo, met helemaal van boven de camera. Deze valt extra op door een zilverkleurige ring rond de lens met daarin een led-flitser. De camera steekt bovendien uit, wat hem helaas kwetsbaarder maakt voor krassen of andere beschadigingen. Rechts onderin zitten vijf zilverkleurige puntjes voor de plaatsing in een dock.

Het ontwerp van de One X kent maar weinig fysieke knoppen. Aan de rechterzijkant zitten de twee bekende volumeknoppen. Bovenop zit een aan- en uitknop en een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Bovendien zit er een klein klepje voor het plaatsen van een micro-simkaart. Net als bij de iPhone 4(S) komt deze naar buiten door met een pinnetje in het gaatje ernaast te prikken. Bij de HTC zijn de randjes van het klepje echter net wat te breed waardoor er vuil in kan komen. Met name bij de witte versie is dit goed zichtbaar.

Voor het opladen van het toestel plaats HTC een micro-sd-aansluiting aan de linkerkant. Deze is helaas niet voorzien van een klepje waardoor er stof in kan komen en het wat afbreuk doet aan het verder zo strakke design.

Het scherm

Zoals we hierboven al eerder aanhaalden is het scherm van de HTC One X  behoorlijk groot. Met 4,7-inch is het zelfs net iets groter dan dat van de Galaxy Nexus (4,65-inch). HTC gebruikt een zogenoemd super lcd2-paneel met een resolutie van 1280 bij 720 beeldpunten wat voor werkelijk prachtige beelden zorgt.

Met name de kleuren springen eruit en zijn erg natuurgetrouw. Ook de zwartweergave is voor een lcd erg goed. Op dit punt is een amoled nog net iets beter, de kleuren zijn daarentegen wel een stuk realistischer. Bovendien blinkt het scherm van de HTC One X uit met erg goede inkijkhoeken en een prima afleesbaarheid met tegenlicht.

Quadcore en accu

Ook de interne hardware van de One X mag er zijn. Met name de processor spreekt op papier behoorlijk tot de verbeelding. De One X is namelijk de eerste smartphone met een quadcore-processor. De NVIDIA Tegra 3, die we eerder tegenkwamen in de Asus Eee Pad Transformer Prime heeft in de One X een kloksnelheid van 1,5 Ghz gekregen. Bovendien beschikt deze processor over een zuinige vijfde kern, die in standby-stand moet zorgen voor een zo laag mogelijke accubelasting.

In de praktijk maakt de Tegra 3 van de One X een erg vlot toestel. Apps starten snel op en het scrollen verloopt vrijwel zonder haperingen. In het dagelijks gebruik merk je echter weinig verschil wat betreft prestaties in vergelijking met de Galaxy Nexus en de Samsung Galaxy S II, die het met een stuk minder snelle processoren doen.

Maar wat betekenen al deze rekenkernen voor de accuduur? Bij normaal gebruik gaat het toestel ruim een dag mee, wat een iets betere score is dan de Galaxy Nexus. Wanneer je het toestel weinig gebruikt en de zuinige vijfde kern dus al het werk doet, is de accuduur heel wat langer. Hier is natuurlijk niet alleen de processor verantwoordelijk voor, de grootste verbruiker is namelijk het scherm. Zet je de helderheid hoog en is het scherm vaak actief dan mag je blij zijn als je One X het een etmaal volhoudt.

Software en camera

Ook de software onderging een flinke metamorfose. HTC voorziet de One X standaard van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Daaroverheen plaatsen de Taiwanezen de eigen Sense-laag van eveneens versienummer 4.0. De laag is gelukkig iets minder aanwezig dan in de vorige toestellen van HTC. Bovendien voelt de software erg soepel aan.

Ondanks dat we Android toch het liefst in z’n puurste vorm zien, zoals bij de Nexus-modellen, blijft  Sense de beste fabrikantenschil. Het bezit een aantal mooie widgets en voegt handige apps toe zoals een goede agenda en social media-integratie. De nieuwe functies van Android 4.0 zijn natuurlijk ook gewoon aanwezig, zoals het ontgrendelen met je gezicht, Android Beam en het groeperen van apps in mappen.

Bovendien heeft HTC erg goede eigen camera-software ontwikkeld. Naast het gebruik van Instagram-achtige filters beschikt de software over een zogenoemde burst-modus. Door de afdrukknop ingedrukt te houden maakt het toestel snel veel foto’s achterelkaar waarna je de beste foto kunt selecteren en de rest automatisch kunt verwijderen. Verder is het mogelijk om tijdens het filmen, wat in 1080p kan, tegelijkertijd foto’s te maken.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie