Van Windows 8 naar Windows 10: wat verandert er?

Eveline Meijer
Drie jaar geleden kregen we Windows 8 te zien, nu is het de tijd voor zijn opvolger: Windows 10. Deze versie moet alles worden wat Windows 8 had moeten zijn, al hebben we die uitspraak eerder gehoord. Toch zijn er diverse verschillen tussen de twee systemen, maar wat zijn deze precies?

Toen de start-knop verdween met de introductie van Windows 8, kreeg Microsoft een golf van kritiek over zich heen. Je kon alleen nog gebruik maken van de 'Tiles'-interface, waardoor de start-knop overbodig leek. Echter, niets bleek minder waar, de roep om misschien wel de bekendste knop uit Windows bleef even hard en deze keert dan ook weer terug in Windows 10. Vanuit hier start je applicaties op en zoek je naar content, maar je kunt ook applicaties, contacten en websites vastpinnen.

De interface van Windows 10 is ditmaal wel optimaal gehouden voor zowel desktops als smartphones en tablets. Op deze manier behoudt Windows het moderne design van Windows 8, maar ook de noodzakelijk gebleken functies van eerdere versies. Cortana, jouw persoonlijke assistent in Windows 10, wordt automatisch geladen bij het opstarten. Zit je met een vraag? Cortana heeft antwoorden, aldus Microsoft.

Hybride

Waar Windows 8 de overgang had moeten zijn naar de touchscreens, doet Windows 10 dit anders. In de huidige versie is alles geoptimaliseerd voor aanrakingen, wat niet ideaal werkt op een laptop of pc. Op Windows 10 wordt dit echter verholpen, het operating system past zich aan aan de hardware waar het op draait. Windows 8 moest al zo'n hybride-os zijn, maar op desktops bleef het systeem achter. De eerste reacties op Windows 8 waren dan ook niet mals, maar bij het nieuwe operating system lijkt het publiek enthousiast. Windows lijkt dan ook eindelijk zijn doel van Windows 8 behaald te hebben: een hybride-os voor elk apparaat. Werk je op bijvoorbeeld de Surface, dan krijg je de standaard desktopversie zolang het toetsenbord is aangesloten. Haal je het keyboard er echter van af, dan wisselt Windows 10 naar de tablet-modus.

Spartan

Ook komt er een nieuwe browser voor Windows 10, die momenteel slechts een codenaam heeft: Spartan. Met Spartan kun je een aantekening maken van elke website door middel van je vinger, een stylus of met je keyboard. Daarnaast krijgt Spartan een leesmodus en wordt de Cortana spraakassistent geïntegreerd in de browser. Dit zijn allerlei functies die je niet tegenkomt in de trage, weinig gebruikte Internet Explorer. Wel blijft Internet Explorer nog aanwezig in verband met ondersteuning voor oudere software.

Gratis

Gebruik je Windows 7 of 8/8.1? Dan is een upgrade naar Windows 10 gratis. In vergelijking: voor Windows 8.1 betaal je momenteel 119 euro. Voor de Pro-versie komt hier nog eens 160 euro bovenop, een dure aankoop. Windows 10 is echter alleen het eerste jaar gratis. Een (advies)prijs weten we nog niet. Wel weten we dat als je Windows 10 gebruikt, jouw apparaat de gehele loopperiode van het os gratis updates kan verwachten.

Multitasken

In Windows 8 hadden de applicaties het gehele scherm nodig en werd er geen rekening gehouden met onze behoefte om te multitasken. Dat is met de terugkeer van de startknop en de applicaties in diverse vensters voorbij, maar er is meer. Het is mogelijk geworden om meerdere bureaubladen te gebruiken, iets wat we al eerder zagen bij Linux-systemen en in Apple's OS X. Windows heeft zich er echter nog niet eerder aan gewaagd, iets wat door veel mensen gemist werd en een reden werd om een ander operating system te gebruiken. Gebruikers die regelmatig aan diverse programma's werken, zweren bij meerdere bureaubladen. Maar ook voor mensen die de persoonlijke en werkomgevingen gescheiden willen houden, is dit perfect.

Om het multitasken nog gemakkelijker te maken, heeft Windows 10 een nieuwe layout waarin je maximaal vier applicaties kunt gebruiken in één scherm. Je hoeft dan dus niet te wisselen tussen diverse programma's, je hebt ze naast elkaar staan. Het systeem geeft ook zogenaamde 'smart suggestions' om de overgebleven ruimte te vullen. Ook kun je door je applicaties scrollen met een Task View-knop, welke je alle openstaande apps laat zien. Vanuit daar kun je ze verschuiven en wisselen tussen bureaubladen. Echter blijft de bekende 'Alt+Tab'- mogelijkheid ook bestaan.

Windows 10 komt deze zomer uit en is voor huidige gebruikers van Windows 7 en 8/8.1 gratis verkrijgbaar.