Coronacrisis dwong bedrijven om meer te investeren in IT

Redactie WINMAG Pro
Multi-cloud-strategie is de toekomst voor meerderheid van bedrijven

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven (44%) heeft vanwege de coronacrisis meer geld vrij moeten maken voor IT. Dit blijkt uit onderzoek van CTS onder ruim driehonderd IT-managers en -professionals. Maar dat betekent niet dat alle IT-processen de afgelopen twee jaar de benodigde aandacht hebben gekregen. Zo geeft tien procent aan dat de cloudstrategie is uitgesteld tot na de pandemie. Ook stelt zeventien procent van de IT-professionals dat IT te weinig aandacht heeft gekregen in de coronajaren.  

Het gebruik van de cloud uitbreiden

De cloudstrategie is dus bij een op de tien bedrijven uitgesteld vanwege de coronacrisis. Daarbij komt nog eens 29 procent die de strategie heeft moeten bijstellen. Gelukkig zijn er wel plannen om in de toekomst (opnieuw) met de cloud aan de slag te gaan. Maar liefst zeven op de tien bedrijven (68%) wil dan het gebruik van de cloud (blijven) uitbreiden.

Nu en toekomstig gebruik van de publieke cloud

Als we kijken naar hoeveel bedrijven momenteel al gebruik maken van de cloud, dan geeft veertien procent van de respondenten aan dat de helft tot driekwart van hun applicaties momenteel al in de publieke cloud draaien. Eén op de vijf (20%) geeft aan nog bijna geen applicaties in de cloud te hebben, met maximaal tien procent van de applicaties. Slechts vijf procent heeft (bijna) alle applicaties in de publieke cloud draaien met 91 tot 100 procent van de applicaties.

Over twee jaar verwachten IT-professionals dat dit beeld toch wat rooskleuriger is. Dan gaat nog maar negen procent ervan uit dat ze tot tien procent van de applicaties in de publieke cloud hebben draaien. Het aantal dat meer dan de helft van de applicaties (51 tot 75 procent) in de cloud heeft staan is dan naar verwachting opgelopen tot 22 procent. En degene die bijna al hun applicaties in de cloud hebben, lijkt bijna te verdubbelen tot negen procent. Dat cloud de toekomst heeft is voor de IT-professionals wel duidelijk: meer dan de helft (54%) geeft aan dat multi-cloud-architectuur de toekomst is voor zijn organisatie.  

Cees van Kemenade, cloud-architect bij CTS: “ Werken in de cloud zorgt ervoor dat werknemers ongeacht de locatie en ongeacht op welk device bij bedrijfsdata kunnen. Dit maakt hun werk gemakkelijker, maar biedt het bedrijf ook mogelijkheden om processen bij te sturen, dankzij realtime data. Het is mooi om te zien dat het besef dat de cloud de toekomst heeft bij steeds meer bedrijven indaalt.”

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie