De 8 persoonlijkheidskenmerken voor succes in cyberveiligheid

Redactie WINMAG Pro
De bedreigingen op het gebied van cyberveiligheid nemen toe. Met de snelle stijging van inbreuken op de beveiliging, bedrijfshacks en datalekken, is cybercriminaliteit één van de belangrijkste bedreigingen voor het wereldwijde bedrijfsleven.

Specialistische cyberveiligheidsprofessionals zijn van cruciaal belang voor de beveiliging van bedrijven en regeringen, maar er wordt een tekort aan specialistische kennis verwacht van 1.8 miljoen arbeidskrachten in 2022. De vraag naar talent op dit gebied is nu al op recordhoogte en het betreft in deze een aantal specifieke persoonlijkheidskenmerken waar recruiters en bedrijven naar op zoek dienen te gaan.

LEES OOK: Te weinig technici in Nederland: bedrijven werven over de grens

Cyberveiligheid

Hogan Assessments, een toonaangevende leverancier van persoonlijkheidsassessments, heeft een aantal van 's werelds beste IT- en cyberveiligheidsbedrijven geholpen bij het werven van de juiste personen. Hogans wetenschappelijk onderbouwde assessments en 30 jaar aan grondig onderzoek hebben aangetoond dat er acht persoonlijkheidskenmerken zijn die het meest geschikt worden geacht voor een succesvolle carrière in cyberveiligheid.
 

 1. Bescheiden. Zij die uitblinken in cyberveiligheid vermijden liever de schijnwerpers. Een succesvolle cyberveiligheidsagent is niet egoïstisch of belust op roem en geld; maar is eerder voorstander van een meer bescheiden levensstijl. De meest bekende namen in cyberveiligheid zijn immers beruchte cybercriminelen.
   
 2. Altruïstisch. Cyberveiligheidsprofessionals moeten mensen willen helpen. Terwijl zij de hele dag met systemen en programmering aan het werk zijn, vormt het beschermen en helpen van mensen de kern van deze beroepsgroep. Zij moeten goed met anderen kunnen samenwerken en voorkomen dat zij zichzelf sociaal isoleren. Het bestrijden van bedreigingen vergt samenwerking en vertrouwen tussen collega’s, omdat zij samen naar dezelfde veiligheidsdoelstellingen streven.
   
 3. Beheerst. De door hen tegen aanvallen beschermde bedrijfssystemen lopen altijd gevaar. Cyberveiligheidsagenten moeten over een natuurlijk gevoel van urgentie beschikken, maar het is van cruciaal belang dat zij bij het omgaan met cyberdreigingen hun hoofd koel houden. Onnodige uitbarstingen bij toenemende druk kunnen contraproductief zijn en hun aandacht afleiden van wat er werkelijk op het spel staat.
   
 4. Wetenschappelijk. De ideale cyberveiligheidsprofessional wil met behulp van data en analytische vaardigheden problemen oplossen. Cybercriminelen zijn steeds geraffineerder met hun aanvallen en dit vereist personen die zeer technisch zijn en een op bewijzen gebaseerde besluitvorming waarderen.
   
 5. Leergierig. De wereld van cyberveiligheid is steeds onderhevig aan verandering. Wanneer dreigingen worden tegengehouden ontstaan er weer nieuwe, die geheel andere vaardigheden vereisen dan die eerder nodig waren. Een succesvolle cyberveiligheidskandidaat is fantasierijk, nieuwsgierig en creatief. Zij moeten allerlei zaken snel uitzoeken, motivatie tonen om te leren en openstaan voor nieuwe ideeën.
   
 6. Sceptisch. ‘Vertrouw niemand’ zou een nuttig motto zijn voor een werknemer in cyberveiligheid. Om de zaken voor te zijn en aanvallen te voorkomen, moet je soms denken als een hacker. Dit betekent dat je achterdochtig moet omgaan met alles wat er om je heen gebeurt, want naïviteit in een wereld van voortdurende bedreigingen kan gevaarlijk zijn.
   
 7. Ontvankelijk. In de cyberveiligheid kan er snel iets misgaan en er kunnen je inbreuken worden verweten die niet jouw schuld waren. Als iemand in het bedrijf een phishing-e-mail opent en gevoelige informatie blootstelt, kun je daarvoor aansprakelijk worden gehouden. Het is dus uiterst belangrijk voor een werknemer in cyberveiligheid om niet alleen een open blik te hebben maar ook ontvankelijk te zijn voor kritiek en passief-agressief gedrag te vermijden.
   
 8. Accuraat. In een veeleisende omgeving waar de veiligheid van het bedrijf in gevaar is, moet een succesvolle kandidaat oog hebben voor details en voortdurend projecten tot een goed einde proberen te brengen. Een kleine vergissing kan al leiden tot aanvallen, dus cyberveiligheidsspecialisten moeten elk detail grondig onderzoeken. Bovendien hechten zij waarde aan succes en weten verschil te maken. 

Dr. Ryne Sherman, Chief Science Officer bij Hogan Assessments, voegt toe: 'Traditionele wervingspraktijken zien vaak de persoonlijkheid over het hoofd en richten zich op opleiding, ervaring en een pakket toereikende kennis. Hoewel deze elementen belangrijk zijn, is het van cruciaal belang om te onthouden dat persoonlijkheidskenmerken een zeer belangrijke rol spelen. Een kandidaat met de geschikte persoonlijkheid kan gemakkelijk worden opgeleid in de juiste functie. Dit geldt met name voor de wereld van cyberveiligheid waar bedrijven moeite hebben om die ervaren personen te vinden die benodigd zijn. Om toptalent te werven, moeten bedrijven hun aandacht richten op de kracht van de persoonlijkheid.'

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie