Te weinig technici in Nederland: bedrijven werven over de grens

Jonas Bloemen
Maar liefst tachtig procent van de technische werkgevers in Nederland verwachten dat het tekort aan technici de komende vijf jaar zal blijven. Er zijn maar weinig jongeren die zich in de technische sector bevinden.

LEES OOK: OnePlus presenteert OnePlus 7 serie

Maar liefst zestig procent van de Nederlandse technici is tussen de 40 en 65 jaar. Dat zorgt ervoor dat over enkele jaren het aantal technici flink is uitgedund. Het is voor werkgevers reden om in het buitenland op zoek te gaan naar werknemers. ‘De tekorten blijven en nemen zelfs toe. Op zich is dat ook wel logisch, want er zijn weinig snelle oplossingen. Jarenlang is de techniek niet als aantrekkelijk beoordeeld, afgelopen jaren lag er - zeker op mbo-niveau - veel nadruk op andere sectoren. Het aantal opleidingen is sterk afgenomen, er is weinig geld en dus weinig ontwikkeling. Zo kom je in een vicieuze cirkel’ zegt John Huizing, directeur van technisch opleider ROVC.

IT-vacatures

Ook het totaal aantal openstaande vacatures in Nederland steeg in het eerste kwartaal van 2019 opnieuw naar een record, er stonden 277.000 banen open. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er 13.000 meer dan een kwartaal eerder. Sinds het tweede kwartaal van 2018 ligt het aantal openstaande vacatures hoger dan voor de crisis. Tegelijkertijd is het aantal werklozen verder afgenomen met 14.000 ten opzichte van een kwartaal eerder, wat betekent dat de krapte op de arbeidsmarkt verder is toegenomen.