De opkomst van het Internet of Things en het groeiende belang van een juist thuisnetwerk

Redactie WINMAG Pro
Anno 2020 valt er te stellen dat het Internet of Things grip begint te krijgen op het bedrijfsleven. En waar het bedrijfsleven moderniseert, volgt de huiskamer. De huiskamer die, binnen een paar jaar tijd, gedomineerd zal worden door samenwerkende, met het internet verbonden devices.

Geologen zullen ’s avonds het weer voorspellen en indirect bepalen met welke temperatuur jij je ’s ochtends klaarmaakt voor het werk. De thermostaat zal immers met gemak de weersvoorspelling aflezen en – met door jouw gestelde parameters – te werk gaan. Draag je Amazon Echo (smartspeaker) op om een etensartikel te bestellen, dan zal een smartkast (denk aan koelkasten met een voorraadweergave) de voorraad updaten, zonder afhankelijk te zijn van jouw input.  Kortgezegd bespaart deze communicatie tussen apparaten de benodigdheden om zélf een handeling uit te voeren, een voordeel dat zichzelf des te meer uitbetaalt naarmate we meer slimme devices in huis hebben. Let wel, een degelijk abonnement voor tv en internet is noodzakelijk voor een gewenste werking. IoT-apparaten hebben immers geen directe menselijke input nodig, maar blijven afhankelijk van een snelle netwerkverbinding.

De feiten

We hoeven de gigantische groei van IoT-apparaten eigenlijk niet in woorden uit te drukken, want de cijfers spreken voor zich. Onderzoek van Statista wijst uit dat er momenteel 26,7 biljoen IoT-apparaten actief zijn: meer dan driemaal zoveel actieve apparaten als levende mensen. Onder deze apparaten vallen smartphones, smartwatches, smartkoelkasten en smartrooksensoren. Tegen 2025 verwacht Statista 75,44 biljoen actieve IoT-apparaten, een bijna drievoudige verdubbeling in zes jaar tijd. Slimme apparaten vallen goed in de smaak en dat heeft weinig met toeval te maken.

Dat jij – statistisch gezien – met het jaar meer IoT-devices in huis zal hebben, zoveel is duidelijk. Maar naarmate het aantal apparaten groeit, groeit de behoefte van de juiste internetvoorziening voor thuis. Je zal jouw apparaten immers moeten voorzien van een razendsnelle verbinding, wil je dat alles naar behoren werkt. En de mogelijkheden voor een razendsnelle verbinding willen nog wel eens verschillen: niet alleen qua netwerktype, bovendien qua prijs.

Tv en internet

Glasvezelnetwerken doen zich vandaag de dag niet alleen in logistiek eenvoudige, vaak onbebouwde plekken aan, maar verschijnen bovendien in stadscentra en dichtbevolkte buurten. Toch kan een keuze voor kabel of ADSL logischer zijn, ongeacht of glasvezel bij jou in de buurt beschikbaar is. Ook de portemonnee heeft wat voor het zeggen. Zo is het bijna altijd voordeliger om tv en internet te combineren en kan het onder de streep een betere keuze zijn om genoegen te nemen met de ietwat lager snelheden van ADSL (ten opzichte van glasvezel), wanneer ook digitale tv inbegrepen wordt in de licentie.

Bij het uitzoeken van de opties sta je niet alleen. Internet en tv vergelijken wordt vandaag de dag vergemakkelijkt door tal van websites die in wezen werken als verzamelpunt van elk gecombineerd aanbod. Vaak vul je uitsluitend je postcode in, waarna er een actueel overzicht van aantrekkelijke deals verschijnt. Vervolgens lees je je in via onze netwerkcategorie, zodat je niet alleen van de beste aansluiting, maar bovendien van de beste netwerkapparatuur voorzien bent.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie