De opkomst van Passwordless Entry

Redactie WINMAG Pro
Sinds we werken met computers maken we gebruik van wachtwoorden. Een wachtwoord is een vooraf ingesteld woord, zin, naam van de hond, een belangrijk jaartal of een andere reeks van tekens. Ook zien we vaker het gebruik van pincodes (soms door een bepaald figuur te tekenen op je beeldscherm). Deze wachtwoorden hebben we vaak zelf bedacht en zijn daardoor heel persoonlijk. Wel zo veilig toch?

Iets wat ik bedenk, kan een ander ook bedenken. Zeker met alle informatie die op social media over ons te vinden is (neem bijvoorbeeld die naam van de hond). Een wachtwoord zou zogenaamd uniek zijn. Maar iets wat een ander ook kan bedenken, kan natuurlijk nooit echt uniek zijn. Precies om die reden wordt er vaak gesproken over ‘wachtwoordcomplexiteit’. We maken een wachtwoord moeilijker te raden door er vreemde tekens, hoofdletters en cijfers aan toe te voegen. Dat ontcijferen gebeurt overigens over het algemeen gewoon door een computer. Hoe meer verschillende soorten tekens er in een wachtwoord verwerkt zitten, hoe langer een computer daarover doet.

Alternatieven

Tegenwoordig zijn er alternatieven die aan al deze wachtwoordproblematiek een einde maakt. Op onze telefoon hebben we al een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning. Ook op laptops maakt de vingerafdrukscanner (na een tijdje te zijn weggeweest) weer een sterke comeback. Naast deze biometrische beveiliging accepteren onder andere Microsoft, Dropbox en Google tegenwoordig het FIDO2-protocol. Dit maakt het mogelijk om in te loggen met een fysieke sleutel. Deze USB-stick in je PC doet een ‘handshake’ met de betreffende website en zorgt ervoor dat je geen username en wachtwoord meer hoeft in te vullen.

LEES OOK: Succesvolle startups in cybersecurity

Sleutelbos

Ik hoor een aantal bezwaren. Wat als ik mijn ‘sleutel’ vergeet? Of wat als iemand anders mijn sleutel heeft, kan hij zomaar inloggen? Om te beginnen, wanneer je je huissleutel in de deur laat zitten, kan iemand anders ook je huis in. Wanneer je je autosleutel vergeet, kun je ook niet wegrijden. Het zijn zaken die we heel snel gaan aanleren en normaal gaan vinden. We zijn zo gewend om in te loggen met wachtwoorden en vinden het allemaal vervelend om voor verschillende websites passwords te moeten onthouden (en vaak gebruiken we dan nog hetzelfde wachtwoord ook). De grote tech-bedrijven zijn het er al over eens: binnen nu en een paar jaar hoeven we nooit meer een wachtwoord te verzinnen. Onze sleutel zit dan aan de sleutelbos. Laten we wel alvast nadenken over waar we onze sleutel laten als al onze andere sleutels zijn uitgefaseerd en we ons huis van slot doen met een scan van het gezicht en onze auto starten met onze vingerafdruk. 

Meer weten? Lees verder.

Peter Vorstenbos werkt reeds ruim zeven jaar bij Lancom B.V. en is acht maanden werkzaam als operationeel directeur. Hij geeft met Lancom graag advies over de beste methode die bij je organisatie past. Dat betekent niet alleen het leveren van USB-sleutels, maar ook de inrichting en tekst en uitleg voor alle medewerkers.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie