De technologische trend van 2019: VR en AR

Ruben den Boer
Er is al enkele jaren veel 'buzz' rondom virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Het lijkt er echter op dat 2019 het jaar wordt dat deze technologieën definitief zullen doorbreken tot de mainstream. Van games en films tot professionele toepassingen: komend jaar kun je niet meer om VR en AR heen.

Als we het de afgelopen jaren over VR of AR hadden zagen we meestal een enorm futuristisch beeld voor ons. We dachten aan hologrammen zoals en geavanceerde schermen zoals we die gewend zijn van science-fiction films. Die toekomst wordt nu echter realiteit. Zowel in de commerciële als in de professionele wereld worden AR en VR steeds serieuzer toegepast.

VR en AR

Eerst even een korte introductie voor wie nog niet bekend is met virtual reality en augmented reality. Virtual reality is een technologie die jou echt in een volledig gefabriceerde wereld plaatst. Door bijvoorbeel een bril op te doen zit je opeens in een raceauto of sta je aan een operatietafel. Augmented reality projecteert daarentegen gefabriceerde elementen in de bestaande wereld. Zo kun je opeens Donald Trump in je woonkamer zien staan, of een mamoet door de straat zien lopen. VR biedt dus een volledig fictive wereld, en AR combineert fictie ern realiteit.

LEES OOK: Achtergrond: Mixed reality - voorbij virtual reality

Toepassingen VR en AR

Deze technologie spreekt bij veel mensen eenvoudig tot de verbeelding en de toepassingen van VR en AR zijn inderdaad eindeloos. Zo kan VR ingezet worden om soldaten te trainen, of veteranen helpen oorlogstrauma's te verwerken. Naast dit soort serieuze, professionele toepassingen kunnen er ook veel leuke dingen gerealiseerd worden voor consumenten. Er zijn al verschillende videogames die virtual reality ondersteunen en een wereld waar je zelf 'in' een film zit lijkt niet ver weg. 

Ook voor augmented reality zijn veel commerciele toepassingen te bedenken. Het bekendste voorbeeld is Pokémon Go. Deze mobiele game waarbij spelers de bekende Pokémon-figuren in de echte wereld kunnen vinden en vangen laat zien hoe groot het succes van AR kan zijn. Aan de professionele kant van het spectrum kan AR gebruikt worden om hartchirurgen te trainen of voor educatieve doeleinden. 

VR en AR in 2019

Zoals gezegd is er al enorm veel mogelijk met de huidige technologieën en het lijkt slecht een kwestie van tijd totdat AR en VR mainstream worden. In een niet zo verre toekomst kunnen zelfs allerdaagse activiteiten zoals boodschappen doen of televisie kijken aangevuld of vervangen worden door VR- of AR-technologie. Wij hebben er in ieder geval zin in en kijken uit naar wat 2019 ons gaat brengen.  

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben