Dit is de enorme omzet van Huawei

Jonas Bloemen
Huawei ligt de laatste tijd in diverse landen onder vuur. In de Verenigde Staten heerst er zelfs een gedeeltelijk verbod op het telefoonmerk. Ondanks de discutabele status die het heeft, draaide Huawei in 2018 een recordomzet.

LEES OOK: Huawei: VK ziet geen vooruitgang

De klachtenregen over Huawei ging vooral over mogelijke spionage. Het was de reden voor Donald Trump op alle overheidsinstanties te verbieden met Huawei te werken. Daarnaast werd een topvrouw van het Chinese bedrijf in Canada gearresteerd vanwege mogelijke spionage. Ook werd een geheim lab gevonden onder het hoofdkantoor. 

Het deerde Huawei niet, zo blijkt uit de cijfers. De Chinese telefoongigant zette in 2018 zo’n 107 miljard dollar om. Het is voor Huawei de eerste keer dat de omzet hoger is dan honderd miljard. In vergelijking met de Huawei omzet van 2017, is de omzet gestegen met 19,5%. Huawei boekte 8,8 miljard dollar winst. Dat is ten opzichte van 2017 een stijging van 25%.  

Hoge omzet Huawei

Huawei dankt deze hoge omzet aan de positieve cijfers van de consumentenmarkt. Op die markt zette het Chinese bedrijf zo’n 52 miljard dollar om. Door die grote hoeveelheid is de markt voor het eerst verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzet. Huawei verkocht zo’n tweehonderd miljoen smartphones in 2018.