Facebook geeft kijkje achter de schermen tijdens storing

Aimée van Vuuren
Zowel Facebook, WhatsApp als Instagram kampten afgelopen woensdag met een acht uur lang durende storing. Tijdens deze storing konden gebruikers van Facebook onbedoeld achter de schermen kijken naar de techniek waarmee Facebook automatisch foto’s labelt.

Foto’s niet beschikbaar

Door de storing waren de foto’s die gebruikers op Facebook geüpload hadden niet beschikbaar. In plaats van een foto was er een wit vlak te zien met een omschrijving van de foto. Het is niet onbekend dat Facebook een manier heeft om de foto’s te labelen, maar voor veel mensen was het een ongemakkelijke situatie.

LEES OOKArtificial Intelligence: belangrijkste wapen tegen cybercriminaliteit

AI bij Facebook

Facebook scant automatisch met Artificial Intelligence de foto’s die geüpload worden op het platform. De foto’s krijgen een bepaalde omschrijving zoals: ‘kat’, ‘twee personen’ of ‘natuur’. De omschrijving in steekwoorden wordt gebruikt voor mensen die slechtziend of blind zijn en via een screen reader de woorden opgelezen krijgen, zodat ze toch een idee hebben wat voor foto het moet voorstellen.

We hebben voor even een kijkje kunnen nemen naar hoe Facebook foto’s labelt met behulp van AI om het uiteindelijk voor te kunnen lezen aan blinden en slechtziende mensen. Normaal gesproken merk je niet dat sociale netwerken een enorme database hebben met informatie over elke gebruiker, op zulke momenten tijdens de storing komt de werkelijkheid dan toch dichtbij.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée