Galaxy X: buigbaar scherm kan Samsung de kop kosten

Redactie WINMAG Pro
Fabrikanten wijken van LCD-schermen af. OLED dicteert het komende jaar de norm. Geloof je de geruchten, dan verschijnt de Samsung Galaxy X aanstaande maart. Dat het model een 4,5-inch screen bevat dat uitvouwt tot 7,3-inch, is bevestigd. Ofwel, een vouwbaar scherm -- voor Samsung een primeur.

Het concept van de vouwbare smartphone staat echter nog in de kinderschoenen. Indien Samsung niet verder bouwt op voorgangers als FlexPai, kan de gewaagde introductie verassend uitpakken. Het ontvangst van de FlexPai, één van de eerste vouwbare smartphones, gebruiken wij als basis voor drie suggesties waarmee de Samsung Galaxy X dé Messias van vouwbare technologie kan worden.

LEES OOK: Releasedatum Samsung Galaxy S10 aangekondigd

Vouwwijze

Sneakpeakbeelden van de Galaxy X toonden een klein, uitklapbaar scherm. Vouwt het scherm naar buiten, dan vergroot deze. Dat baart zorgen: een smartphone die inklapt, zoals een boek, voelt natuurlijker en weert het scherm tegen beschadiging. Voorgangers Axon M en FlexPai kozen voor dezelfde methode als Samsung lijkt te doen; de schermen van beide telefoons lopen enorm snel krassen op. Laat je een uitklapbare, buigbare telefoon vallen, dan is de kans groot dat beide telefoonkanten breken.

Dun

Kort maar bondig: de Axon M is té dik. Zit de telefoon in je broekzak, dan voelt dit ongemakkelijk, stelt een merendeel van gebruikers. De vouwbare technologie kwam eveneens met een ongelijke gewichtsdistributie: de ene zijde is zwaarder dan de andere, waardoor de telefoon bovendien ongemakkelijk in de hand ligt.

Anderzijds scoort de FlexPai op dit vlak anderzijds punten. Tenminste, wanneer de telefoon uitgevouwen is. Lukt het Samsung om het uitgevouwen ontwerp van de Galaxy X in vergelijkbare dunheid te leveren, en vermindert de marktleider eveneens de breedte van het toestel wanneer deze ingevouwen is, dan verwachten we een kraker.

Intern

Eén van de grootste dompers van de FlexPai vormde zich nadat duidelijk werd dat de stuursoftware en het interface bij verre na niet aansloten bij de kritische eis van de moderne smartphonegebruiker. Alhoewel de telefoon volledig bruikbaar is, kwamen voor vele gebruikers bugs en lag te vaak voor om de telefoon voor dagelijks gebruik te overwegen. Het hoeft niet gezegd te worden, maar een partij met de financiële en technologische middelen als Samsung staat vrijwel garant voor een topvoorziening qua softwaresturing en systeemsnelheid. Toch is het uiteindelijke uitwerken hiervan noodzakelijk, wil het product zijn beloftes waarmaken.

Voor in de agenda: Samsung Unpacked. 20 februari wordt de Galaxy S10 gepresenteerd, en vermoedelijk geeft Samsung op dezelfde dag meer informatie over de Galaxy X vrij.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie