Gastexpert: Ingekakt? Zo hou je je IT-kennis actueel

Redactie WINMAG Pro
Als student informatica heb je na je opleiding gegarandeerd een baan. Hartstikke goed nieuws natuurlijk, maar wat doe je zodra je dat felbegeerde papiertje op zak hebt? Ga je je (verder) specialiseren, of word je generalist? En hoe hou je je kennis bij, als je al wat langer in het vak zit of misschien een beetje ingekakt bent?

Ik vroeg het eens aan een aantal systeembeheerders en zij kwamen met de volgende tips. Altijd handig om achter de hand te houden, of je nu een groentje bent of al jarenlang een gespecialiseerd IT-consultant.

1. Laat je inspireren op fora

Denk aan Spiceworks, Tweakers of Technet. Het is fijn om van echte mensen nuttige antwoorden te krijgen. Pas alleen wel op dat je niet verzeild raakt in eindeloze discussies, want dat kost je mogelijk je werkdag…

2. Volg trainingen en cursussen

Onder het mom van een leven lang leren, is dit een logische stap. Maar waar begin je met zoveel mogelijkheden? Dat hangt allereerst af van je behoeftes. Zet een stip op de horizon en werk daar naartoe aan de hand van de juiste opleidingen. Laat je adviseren door opleidingsinstituten als Global Knowledge of SANS. Bedenk ook of je liever generalist wilt zijn of specialist en welke skills je hiervoor in de komende vijf jaar nodig hebt.

3. Lees blogs en websites

Behulpzame, nationale en internationale bronnen zijn bijvoorbeeld Security Now Podcast with Steve Gibson, Gizmodo.com, WINMAG Pro, Techcrunch, Ars Technica, Hacker News. Maar ook de blogs van leveranciers zoals Microsoft, VMware of mijn eigen bedrijf Paessler bevatten een schat aan relevante, waardevolle informatie.

4. Bezoek evenementen

Misschien is dit niet iets waar je gemakkelijk tijd voor vrijmaakt, maar dit is wel waar “the magic happens”. Het kunnen grootschalige, evenementen zijn, zoals Cisco Live, VMworld of Infosecurity. Maar ook de kleinere events zijn ontzettend nuttig en zijn over het algemeen vrij laagdrempelig. Denk maar aan VMUG of evenementen van Nederland ICT.

5. Vergroot je netwerk

Dat gaat automatisch via fora en social media kanalen. Wil je liever na je werkdag met een biertje informeel en persoonlijk bijkletsen over de trends op het gebied van IT en virtualisatie, probeer dan eens een vBeers. Dit internationale, gezellige concept vindt overal ter wereld plaats; in Nederland vind je ze regelmatig in Amsterdam, Eindhoven en Groningen.

De technologische ontwikkelingen gaan zo rap, dat iedere IT’er een aantal van deze tips wel moét opvolgen. Staat jouw favoriete blog, forum of event er niet tussen? Laat ons dan vooral weten waar jij je informatie vandaan haalt en waarom dit zo waardevol voor je is.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie