Google steekt 1 miljard in Nederlandse datacenters

Redactie WINMAG Pro
Google gaat investeren in de uitbreiding van Nederlandse datacenters. Maar liefst 1 miljard euro pompt het bedrijf in onder andere een nieuwe opslaglocatie in Middenmeer.

LEES OOK: Google laat tablets links liggen en richt zich op laptops

Google heeft al jaren meerdere datacenters in de Verenigde Staten. Met de bouw van een nieuw datacenter in Middenmeer is het voor het eerst dat er in een ander land twee verschillende datacenters staan. Nederland telt namelijk sinds 2016 al één datacenter van Google. In het Groningse Eemshaven werd destijds het datacenter geopend. In 2018 vertelde Google al dat het dat datacenter voor een half miljard euro wilde gaan uitbreiden. 

Volgens Google is de uitbreiding van zijn datacenters noodzakelijk vanwege de toename van het gebruik van platformen als YouTube en Gmail. Google moet steeds meer data verzamelen en de ruimte raakt simpelweg op. Vorig jaar maakte Google al bekend dat het in het Noord-Hollandse Middenmeer een nieuw datacenter zou gaan bouwen. Het kocht 70 hectare grond op een industriegebied waar ook Microsoft al zijn intrek nam met twee datacenters. 

Google datacenters

Microsoft pompte al twee miljard euro in het Noord-Hollandse industriegebied en nu gaat ook Google flink geld uitgeven in de plaats met ruim 3.000 inwoners. Het gebied is in trek bij de multinationals omdat in de regio wereldwijde internetkabels aan land komen. Daarnaast is er voldoende koelwater en energie. Overigens zal het nieuwe Google datacenter in Middenmeer ook volledig draaien op duurzame stroom. Het datacenter in Eemshaven was het eerste datacenter wat vanaf de eerste dag volledig draaide op duurzame stroom. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie