Datalek duwt Google+ de afgrond in

Google+ stopt ermee

Jeroen van Onselen
Google heeft geen zin meer om nog meer energie te pompen in Google+. Zelf noemt het als een van de redenen gebrek aan belangstelling en interactie vanuit de consumentenkant. Niet iedereen ziet dat als doorslaggevende reden.

Waarschijnlijker is dat het te maken heeft met een datalek dat Google stil heeft gehouden.

Google+ liep al slecht

De Volkskrant schrijft dat voor Google het lek de laatste druppel was in het toch al kwakkelende Google+

De krant noemt het lek in Google+ en de reactie van Google een Cambridge Analytica-moment voor de moeder van alle zoekmachines.

Dit was er te zien door het lek bij Google+

Gegevens die je als gebruiker niet op openbaar had gezet, waren toch door iedereen gewoon op te vragen. Het ging om zaken als het e-mailadres van de gebruiker, beroepen, geslacht en leeftijd. Zelf noemt Google het dat de API teveel data kon opvragen.

The Wall Street Journal bracht maandag het nieuws naarbuiten, wat Google noopte alsnog te bekennen dat het 2 weken heeft geduurd tot het lek was gedicht. De breach zelf was in maart dit jaar, waarover meer aan het einde van dit artikel.

Overeenkomsten lek Google+ met Cambridge Analytica

De vergelijking met Facebook is een interessante. Daar slaagden kwaadwillenden er in om hoogstgevoelige persoonlijke informatie van Facebookgebruikers en hun vrienden binnen te hengelen door een app. Het heeft Facebook allemaal ontzettend veel geld gekost, om nog maar te zwijgen over bijkomende reputatieschade en de CEO die door het stof moest aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

De Volkskrant valt nog een overeenkomst op tussen Google+ en Cambridge Analytica. Zowel bij Facebook als bij Google valt de aarzelende, slechte communicatie op. Wat had Google gedaan als The Wall Street Journal niets over Google+ had geschreven? Bedenkelijk (lees: vuurwerk!) zijn de interne documenten van Google waarover The Wall Street Journal beschikt. Daarin staat dat medewerkers van Google met de handen in het haar zitten en elkaar toegeven niet te weten wat ze aanmoeten met de situatie. Er werd door sommige medewerkers zelfs, mind you, gevreesd dat Google hetzelfde zou overkomen wat concurrent Facebook overkwam met Cambridge Analytica.

Geluk bij een ongeluk voor Google, het lek was in maart en de strenge nieuwe privacywet van de EU ging pas in mei in. Twee maanden later en de rapen waren echt gaar geweest.

Google zegt nu de privacy aan te scherpen via Project Strobe, waarin gebruikers en developers genoodzaakt  helder te communiceren wat ze met de API's gaan doen.

De rapen zijn wel gaar voor Google+

Wel of geen GDRP/AVG, het is einde oefening voor de dienst die ooit hoopvol werd ingezet als de betere versie van Facebook.

 

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroenvan Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJeroen