Hack-misdrijven worden niet opgelost

Redactie WINMAG Pro
Hackers hebben vrij spel: slechts vijf procent van de hack-misdrijven in 2017 (laatste jaar van onderzoek) zijn door de Nederlandse politie opgelost. Uit een totale 2.300 aangiften sloegen de heren in blauw een magere 105 daders in de boeien. Wil men een veilig digitaal Nederland, dan moet dat aantal omhoog.

De opsporing van cybercriminelen betreft een lange weg. Anonimiteit is op het internet vrij simpel te behouden. Voor digitale criminelen is dat een wind in de rug; daarentegen ervaren politiemannen veelal obstakels. Moeten we de vacaturesite van de nationale politie geloven, met daarop een ruim aanbod aan posities, dan is het tevens nog maar de vraag of onze digitale recherche voldoende bemand is.

Daarnaast verlegt digitale crimineelopsporing in de meeste gevallen meerdere grenzen. Een opgeloste zaak hangt nauw samen met een facilitair contact tussen verschillende naties, wat de boel niet bepaald versimpeld.

Wedstrijd

Online phishing-, bedreiging- en versleutelmethodes ontwikkelen zich razendsnel. Een vereiste voor digitale rechercheurs is een aan de hacker gelijksoortig kennisniveau: een probleem is dat gekwalificeerden mogelijk liever op vrije voet (en vaak illegaal) aan de slag aan. Tegelijkertijd motiveert deze concurrentie cybercriminelen om te innoveren en voorop te blijven. Twee tegenpolen; één probleem. 

Doeleinden zijn niet altijd financieel. De onderstaande (en openstaande) cyberintrusies schuilen nog altijd in onduidelijkheid. 

WANK-'hacktivisten'

Internationaal berucht en reeds onopgelost: 'hacktivist'-aanval The WANK Worm. WANK (Worms Against Nuclear Killers) richtte zijn peilen op verschillende NASA-kantoren in het Amerikaanse Greenbelt, in protest tegen de lancering van plutonium-gevulde raketten. De resulterende schoonmaak kostte de Amerikaanse ruimtevaarders zo'n half miljoen dollar. Het is tot op de dag van vandaag niet met zekerheid te zeggen van welke locatie de aanval stamde. 

Defensiesatelliet 

Een kleine groep Engelse hackers verkreeg controle tot een Amerikaanse, militaire sateliet, om vervolgens militaire communicatie te saboteren via misinformatie. Vlak voordat de groep ontmaskerd werd slaagden de hackers erin om het controlesysteem te herprogrammeren. 

Verdere hack-praktijkvoorbeelden vind je op crime-research.org

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie