Hoe big data een Gronings ziekenhuis helpt

Jonas Bloemen
Het Universitair Medisch Centrum gaat big data inzetten om in erfelijk materiaal patronen op te sporen. De samenwerking tussen het ziekenhuis en een big data bedrijf wordt gebruikt voor onderzoeken rondom luchtwegklachten bij kinderen.

LEES OOK: Samsung Galaxy Fold komt nu wél op de markt

De kunstmatige intelligentie van het bedrijf wordt normaal gesproken ingezet bij het opsporen van fraude. Het ziekenhuis hoopt dankzij de samenwerking en het gebruik van big data eerder de diagnose astma vast te kunnen stellen. Volgens kinderlongarts Gerard Koppelman hoopt het ziekenhuis dankzij big data sneller een kind met astma kan herkennen. Dat zorgt ervoor dat een vroege behandeling mogelijk is. 

Big data

Diezelfde Koppelman kwam vorig jaar al in het nieuws nadat zijn internationale onderzoek een opmerkelijke uitkomst bleek te hebben. De kinderlongarts deed onderzoek bij 5000 kinderen uit heel Europa. Hij concludeerde dat het dna van kinderen met astma tot het vierde levensjaar op veertien plekken veranderd. Destijds gaf Koppelman aan iets te willen ontwikkelen waarmee geschat kon worden bij welk kind de astma zich wel en niet ontwikkelt. Met het in gebruik nemen van de big data komt die wens van Koppelman dus uit.