Hoe werken Smart Contracts in de praktijk?

Redactie WINMAG Pro
Een smart contract is een slim contract, geschreven op de blockchain. Een goed geschreven smart contract kan veel processen automatiseren, en veel bedrijven zijn dan ook aan het experimenteren met smart contracts. Maar wat kan je er nu mee in de praktijk?

Hoe werkt het?

Voordat we smart contracts kunnen begrijpen is het eerst handig om iets over de blockchain te weten.

Een blockchain is een chronologische keten van blokken waarin informatie opgeslagen wordt. De blokken informatie worden aan elkaar gelinkt door middel van cryptografie. Gebruikers op het netwerk controleren voortdurend de staat van de blockchain.

Ieder stuk informatie beschikt over een unieke cryptografische hash, en kan openbaar gevonden worden op de blockchain. Hoe verder je teruggaat in de blockchain, hoe moeilijker het wordt om informatie aan te passen. Immers, de informatie is dan beschermd door verschillende lagen cryptografie.

Blockchain is het bekendst van bitcoin. In de blockchain van bitcoin worden alle balansen opgeslagen van iedere gebruiker. Verandert een bitcoin balans van iemand? Dan wordt dat in het volgende blok verwerkt. Dit gebeurt door gebruikers op het netwerk die we miners noemen.

Maar blockchain heeft meer toepassingen. Dat is bijvoorbeeld bij de blockchain van Ethereum het geval, waarbij smart contracts worden gebruikt.

Wat zijn Smart Contracts?

Smart contracts zijn slimme contracten die worden opgeslagen op diezelfde blockchain. Een smart contract werkt volgens het IFTTT-principe, ofwel: if this, then that. Er is sprake van een oorzaak en dat leidt direct, automatisch tot een gevolg. Hiermee kan een smart contract veel processen automatiseren.

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Stel, je houdt van voetbal. Jij bent fan van Ajax, en een vriend van jou is fan van PSV. Jij wedt voor 10 euro dat Ajax kampioen wordt, jouw vriend wedt voor 10 euro dat PSV kampioen wordt. Deze weddenschap kan ook worden geregeld met een smart contract.

Jij en je vriend versturen beide 10 euro naar het smart contract. Als Ajax kampioen wordt krijg jij automatisch 20 euro in cryptomunten naar je rekening, en als PSV kampioen wordt krijgt je vriend 20 euro.

Dit gaat allemaal volledig computergestuurd, zonder tussenkomst van een derde partij. Vertrouwen is hierbij niet mogelijk, alles wordt direct na het bekendmaken van de kampioen in werking gesteld via het smart contract op de blockchain.

Smart contracts kunnen voor veel meer zaken gebruikt worden. Waar kan je dan aan denken?

1.Smart contracts in de logistiek

In de blockchain wordt informatie chronologisch opgeslagen, en daarom kunnen smart contracts van nut zijn in de logistiek. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van orders.

Een bedrijf kan bijvoorbeeld zijn producten automatisch bijvullen aan de hand van afgeleverde goederen. De eigenaar kan bijvoorbeeld als regel stellen: ‘als de bestelling wordt afgeleverd, plaats dan meteen een nieuwe order bij de leverancier.’

2. Smart contracts in de verzekeringsbranche

Een ander voorbeeld van een praktische toepassing van smart contracts kunnen we vinden in de verzekeringsbranche.

Een Frans verzekeringsbedrijf genaamd AXA draait al een pilot met smart contracts. AXA biedt vliegverzekeringen aan als een vlucht meer dan twee uur is vertraagd. Op dat moment worden polishouders automatisch uitbetaald via de Ethereum blockchain. Dit gaat volledig automatisch en bespaart tijd voor zowel AXA als de polishouder.

3.Smart contracts in de muziekindustrie

Ook in de muziekindustrie kunnen smart contracts van nut zijn. Artiesten kunnen met behulp van smart contracts direct geld verdienen aan het publiceren van muziek. Centrale partijen zoals Spotify worden hiermee buitenspel gezet.

Hoe werkt dat? Stel, Roel van Velzen publiceert zijn nieuwe single via een smart contract. Elke keer dat jij het liedje luistert maakt het smart contract één eurocent in cryptomunten over naar Roel van Velzen. Op die manier blijft er geen geld aan de strijkstok hangen, en ontvangt de artiest direct inkomsten uit het publiceren van muziek.

4.Smart contracts in de politiek

Overheden kunnen smart contracts ook gebruiken voor allerlei doeleinden. Het tellen van stemmen is bijvoorbeeld een proces wat gemakkelijk kan worden geautomatiseerd met smart contracts.

Op dit moment worden alle stemmen nog met de hand geteld. Ook het identificeren van de stemgerechtigden gaat nog ‘analoog’. Wat als dit gedigitaliseerd kan worden?

Dan kan iedereen zich digitaal melden om te stemmen, en worden de stemmen verwerkt op de blockchain. De data die op de blockchain wordt opgeslagen is moeilijk aan te passen. Daarnaast telt het smart contracts automatisch de stemmen, en kan de uitslag direct bekend gemaakt worden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie