Intel houdt iPhone 11 met 5G tegen

Jonas Bloemen
Apple zal moeten gaan schikken met de planning voor het uitbrengen van de iPhone 11 met 5G. Het proces loopt fikse vertraging op door Intel.

LEES OOK: iPhone 11: de eerste gelekte beelden

Intel heeft vertraging opgelopen tijdens het maken van de XMM 8160-chip. Deze zorgt voor 5G ondersteuning en moet gebruikt gaan worden in de iPhone 11 die een 5G-netwerk zou moeten ondersteunen. De planning van Apple was dat in september 2020 de iPhone 11 met 5G op de markt moest gaan komen, maar dat lijkt nu van de baan.

Om die doelstelling te halen zal Intel de prototypeonderdelen aankomende zomer moeten aanleveren en dat lijkt niet haalbaar nu. In november 2018 testte Intel een voorloper van de chip, maar daar was Apple niet tevreden over. Zo kostte de chip te veel energie van de iPhone 11 batterij en werd de telefoon extreem snel warm. Voorheen maakte Apple gebruik van chips van Qualcomm. Sinds twee jaar kwam daar Intel bij en vanaf 2018 werkt Apple alleen nog maar met Intel-chips. 

iPhone 11

Het speculeren over de iPhone 11 is al lange tijd aan de gang. Zo zou de nieuwe smartphone van Apple een Face ID gaan gebruiken. De techniek scant de aderen van de gebruiker om deze te identificeren. De technologie wordt ook wel 'subepidermal imagaing' genoemd. Bovendien krijgt de iPhone 11 maar liefst drie camera's tot zijn beschikking. De telefoon krijgt een extra lens erbij, aangezien er al twee cameralenzen aan de achterkant waren te vinden. 

Daarnaast is de beeldkwaliteit beter onder bepaalde lichtomstandigheden, bijvoorbeeld bij weinig licht. Naar verwachting vindt de release van het nieuwe exemplaar dit najaar plaats. En waarschijnlijk worden deze producten dan in september en oktober over de winkels verspreid.