Kamer wil stralingsonderzoek 5G-netwerk

Jordi Smit
De Tweede Kamer wil een onderzoek starten naar de nieuwe standaard voor mobiel internet, het 5G-netwerk. Verschillende politieke partijen maken zich grote zorgen over de gezondheidsrisico's die de straling van het netwerk met zich mee gaat brengen.

'5G-netwerk vormt gevaar'

Ondanks er geen doorslaggevend bewijs is dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar oplevert voor de volkgsgezondheid, zijn er wetenschappelijke onderzoeken die daar aanwijzingen bij geven. De onderzoeken wijzen op een mogelijke samenhang van straling met hersentumoren, de ziekte van Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

Onderzoek straling 5G-netwerk

GroenLinks staat voorop met de wens om door de Gezondheidsraad een onderzoek te starten naar 5G-straling. Kamerlid Laura Bromet: 'We weten nog altijd niet hoe het zit met de gevaren voor de volksgezondheid. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van het 5G-netwerk. We moeten de bezorgdheid van mensen serieus nemen en dit onderzoeken.'

LEES OOK: Review: Synology Mesh Router MR2200ac

Amerika en China

Ondertussen loopt het conflict tussen de Verenigde Staten en China over Huawei steeds verder op. Volgens de VS is de Chinese telecomgigant een risico voor de veiligheid in het Westen. De angst is dat China via 5G-apparatuur van Huawei westerse overheden en bedrijven bespioneert.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi