Mimikatz nummer 1 in top 10 malware

Malware Mimikatz steelt wachtwoord MKB

Redactie WINMAG Pro
WatchGuard Technologies heeft de nieuwste editie van het Internet Security Report vrijgegeven. Dit onderzoeksrapport van het WatchGuard Threat Lab beschrijft het huidige dreigingslandschap voor het MKB en organisaties met meerdere vestigingen. Een van de conclusies is dat de 'wachtwoordsteler' Mimikatz in Q2 van 2018 de overheersende malwarevariant was.

Ook blijkt uit analyses dat zwakke wachtwoorden - en bruteforce-aanvallen die daarop inspelen - nog steeds veel voorkomen.

Het Internet Security Report geeft organisaties inzicht in de voornaamste cyberdreigingen van dit moment.

Hieronder volgen de belangrijkste conclusies.

Je kunt ook het volledige rapport downloaden.

Mimikatz engste malware van het moment

Mimikatz was in Q2 voor het eerst dé dominante malwarevariant. De bekende 'wachtwoordsteler' Mimikatz was in deze periode goed voor maar liefst 27,2 procent van de top-10 malwarevarianten. Mimikatz is al langer populair, maar kwam nog nooit eerder op plek één.

De opmars van Mimikatz duidt erop dat authenticatieaanvallen en diefstal van inloggegevens nog steeds tot de belangrijkste wapens van cybercriminelen behoren. Duidelijk is dan ook dat wachtwoorden alleen niet voldoende bescherming bieden. Een multifactorauthenticatie (MFA)-oplossing maakt het voor hackers veel moeilijker om succesvol in te loggen en toegang te krijgen tot het netwerk.

Driekwart van de aanvallen via internet

Meer dan 75 procent van de malwareaanvallen vindt plaats via internet. In Q2 was ruim driekwart van de aanvallen webgebaseerd.

Dit toont aan dat organisaties een http- en https-inspectiemechanisme nodig hebben om het grootste gedeelte van de aanvallen te voorkomen. 'WEB Brute Force Login -1.1021' staat op de vierde plek in de lijst met de meest voorkomende webaanvallen.

Brute force

Aanvallers voeren via malware een stortvloed aan inlogpogingen uit bij webapplicaties. Ze loggen in met een eindeloze reeks willekeurige combinaties, waarmee zij in korte tijd wachtwoorden van gebruikers kunnen kraken. Met name deze aanval maakt duidelijk dat cybercriminelen zich in hoge mate richten op het stelen van inloggegevens. Bovendien tonen deze aanvallen aan dat een goede security meer vereist dan wachtwoordbeveiliging en -complexiteit.

Zwakke wachtwoorden

Circa de helft van het militaire en overheidspersoneel gebruikt zwakke wachtwoorden.

Dat concludeert het WatchGuard Threat Lab na een diepgaande analyse van de data die werden gelekt na de grote LinkedIn-hack in 2012. Het onderzoeksteam ontdekte dat de helft van de wachtwoorden gekoppeld aan relevante e-mailadressen (.mil en .gov) in de database objectief gezien zwak zijn. 178.580 wachtwoorden werden binnen twee dagen gekraakt.

Onder andere de wachtwoorden '123456', 'password', 'linkedin', 'sunshine' en '111111' kwamen erg vaak voor.

Het onderzoek wees verder uit dat ruim 50 procent van de wachtwoorden van burgers zwak waren. Deze uitkomsten onderstrepen het belang van sterkere wachtwoorden. Met name overheidsmedewerkers, die mogelijk gevoelige informatie verwerken, moeten de lat qua wachtwoordhygiëne hoger leggen. Elke organisatie zou trainingen voor het personeel moeten aanbieden en MFA-oplossingen moeten implementeren om zo het risico op datalekken te beperken.

Volgende gevaar malware is cryptomining

Cryptominer stormt malware-top 10 binnen. Zoals verwacht wordt kwaadaardige cryptomining steeds populairder als hackingtactiek. Cryptominers kwamen in het tweede kwartaal van 2018 voor het eerst terecht in de top 10 van WatchGuard's malwarelijst. In Q1 ontdekte WatchGuard zijn eerste cryptominer genaamd Cryptominer.AY. Deze komt sterk overeen met de JavaScript-cryptominer Coinhive, die computers van slachtoffers misbruikt om de op privacy gerichte cryptocurrency Monero te delven. Uit de WatchGuard-data blijkt dat ongeveer 75 procent van het totale aantal aanvallen met deze cryptominer gericht was op slachtoffers in de Verenigde Staten.

Hackers gebruiken Office-documenten

Cybercriminelen blijven vertrouwen op kwaadaardige Office-documenten. Aanvallers blijven Office-documenten inzetten om nietsvermoedende slachtoffers voor de gek te houden. Ze maken daarbij gebruik van oude kwetsbaarheden in het populaire Microsoft-product. Het is interessant om te zien dat drie nieuwe Office-malware-exploits de top 10-lijst van WatchGuard hebben gehaald. Driekwart van deze aanvallen was gericht op EMEA-slachtoffers, met een sterke focus op gebruikers in Duitsland.

Betrouwbare authenticatie is cruciaal

'Authenticatie is het fundament onder elke securitystrategie', zegt Corey Nachreiner, chief technology officer WatchGuard Technologies. 'De dreigingen in het tweede kwartaal van 2018 leveren overweldigend bewijs dat betrouwbare authenticatie essentieel is. Van geavanceerde malware die inloggegevens steelt tot bruteforce-aanvallen: cybercriminelen richten hun vizier steeds nadrukkelijker op het kraken van wachtwoorden om ongeoorloofde toegang te verkrijgen tot netwerken en gevoelige data.'

Blijf nog even

Meer lezen over malware? Je vind het hier.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie