Meisjes vaker op sociale media

Fenna Kiebert
Er is weer onderzoek gedaan naar het sociale media gebruik onder jongeren. Hieruit blijkt dat meisjes hier over het algemeen meer gebruik van maken en vaker online te vinden zijn.

CBS onderzoek

De sociale media kanalen zoals Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram worden vaker en meer door meisjes gebruikt dan door jongens. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 maakte 91 procent van alle meisjes tussen de 12 en 25 jaar gebruik van sociale media, terwijl dit bij de jongens in die leeftijdsgroep 83 procent was.

LEES OOK: iPhone 11 krijgt Dual Bluetooth Audio

Elke dag op sociale media?

Het CBS deed onderzoek naar het internetgebruik onder jongeren en vergeleek de cijfers met die van 2012. De constatering dat een grote meerderheid van de jongeren (bijna) elke dag online is, is niet veranderd: dit was zeven jaar geleden ook al zo. Dit gaat echter niet alleen over sociale media, maar ook over het gebruikmaken van online games.

De manier waarop jongeren gebruikmaken van sociale media, is wel veranderd. In 2012 maakte 84 procent van de jongeren nog gebruik van een pc of desktop, in 2018 was dat nog maar 63 procent. De telefoon is met 99 procent de meest gebruikte manier om online te zijn, ook dit was vijf jaar geleden anders, namelijk zo’n 86 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat meisjes vaker een laptop of netbook gebruiken dan jongens, die vaker achter een pc zitten. Het grootste verschil is het gamen en daarbij het gebruik van internet via een spelcomputer. 70 procent van de jongens doet dat, tegenover 47 procent van de meisjes.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna