Eerste slimme apparaat van Facebook een feit

NIEUW: videochat-apparaten van Facebook

Jeroen van Onselen
Facebook gaat zelf videochatapparaten produceren. De plannen waren in maart dit jaar al bekend, maar de lancering liep vertraging op door privacyschandalen.

Het gaat om apparaten die alleen nog maar in de Verenigde Staten te koop zijn. Momenteel zijn ze ook daar alleen nog maar via een pre-order te bestellen.

2 videochatapparaten Facebook

De apparaten van Facebook zijn er in twee versies. Eentje van 10 inch en eentje van 15 inch. De eerst heeft een resolutie van 1280 x 800 pixels, de grotere full hd (1920 x 1080). 

Prijzen videochat-apparaten Facebook

Ook zijn de prijzen bekend. De kleine versie kos 199 dollar en de grotere 349 dollar. Daarnaast heeft Facebook bekendgemaakt dat het om slimme apparaten gaat, wat zoveel wil zeggen als dat Facebook slimme speakertechnologie in de apparaten stopt, waarmee je foto's en video's kunt bekijken. De apparaten zijn daarmee de eerste slimme apparaten die Facebook zelf maakt.

Interessant is dat Facebook door tweedimensionale positietracking de apparaten in staat stelt te zien waar de gebruiker zich in huis bevindt. Het apparaat kan zo de gebruiker als het ware door de kamer volgen. Verder werkt het apparaat met spraaktechnologie voor wachtwoordbeheer. Zo kan je als gebruiker tegen het apparaat je wachtwoord zeggen om toegang te krijgen tot de systemen. Via de link kan je een video bekijken hoe dat in de praktijk uitpakt.

Lancering liep vertraging op door privacyschandalen Facebook

Bronnen buiten Facebook om melden dat het bedrijf de apparaten al eerder hadden willen lanceren. De snel uitdijende privacyschandelen van dit jaar hebben een vertraging in marktlancering veroorzaakt. Al in maart dit jaar was het al bekend dat Facebook's eerste smart device vertraging zou oplopen vanwege Cambridge Analytica - het schandaal dat tot de dag vandaag blijft doorgalmen in het bedrijf.

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen