Review: Samsung Galaxy Note 10.1

Redactie WINMAG Pro
Anders dan zijn naam doet vermoeden lijkt de Note 10.1 in vrijwel niets op zijn kleinere naamgenoot. Die laatste is vooral een grote telefoon terwijl je de 10.1 kunt zien als het nieuwe topmodel uit Samsung’s tabletlijn. Kan hij de concurrentie aan met de andere tablets in het topsegment?

De Note 10.1 is de derde tablet die Samsung in korte tijd op de markt heeft gebracht. De andere twee modellen zijn de Tab 2 7.0 en 10.1, die de originele Tab’s opvolgden. Met deze modellen richt Samsung zich echter meer op het middensegment, voor het topsegment is er dus de Note 10.1.

Het design van de Note lijkt veel op dat van de eerder genoemde Tab 2-tablets. In verband met de recente rechtszaken met Apple heeft Samsung het design van hun nieuwe tablets wat aangepast ten opzichte van de vorige generatie. Dit zie je met name bij de schermrand, de vrij dunne omlijsting heeft plaatsgemaakt voor een wat dikkere variant met speakers aan weerszijden.

Door de nieuwe rand oogt de Note wat logger. Bovendien gebruikt Samsung wat meer van het plastic met aluminiumlook waar wij niet echt van gecharmeerd zijn. Het overige materiaal, in ons geval wit plastic, zorgt eveneens voor een wat goedkope uitstraling.

Het gebruik van dergelijk materiaal heeft natuurlijk ook voordelen. De Note 10.1 weegt bijvoorbeeld maar 606 gram. Hiermee is het één van de lichtere Android-tablets op de markt. Ter vergelijking de gelijk geprijsde iPad weegt met z’n 652 gram flink wat meer. Bovendien voelt de tablet ondanks al het plastic toch erg solide aan.

Samsung Note 10.1 speaker

Quadcore en 2 GB werkgeheugen

Als fabrikant van Android-tablets kun je tegenwoordig niet anders dan je topmodel van een quadcore-processor voorzien. Ook Samsung kiest voor een chip met vier kernen, in het geval van deze Note de eigen Exynos 4 Quad, die ook in de Galaxy S III zit. De kloksnelheid is met 1,4 GHz eveneens gelijk aan die in de smartphone.

Dit geeft de Note op papier een lichte voorsprong op de overige Android-concurrentie die allemaal werken met de iets langzamere Tegra 3-chip van Nvidia. Een ander punt waarop Samsung’s topmodel de concurrentie overstijgt is met zijn 2 GB werkgeheugen. Ten opzichte van de overige tablets, die allemaal 1 GB gebruiken, moet dit voordelen bieden bij bijvoorbeeld multitasking.

Het display

Zoals de naam al doet vermoeden gebruikt Samsung voor de Note een display van 10,1 inch. Het topmodel moet zijn paneel delen met de Tab 2 10.1 die zich in een lagere prijscategorie bevindt. Het is een pls-paneel met een resolutie van 1280 bij 800 pixels.

Dat klonk een paar maanden geleden nog als een prima display, maar we zijn inmiddels al beter gewend. Zo hebben concurrenten Asus en Acer, met de Transformer Infinity en de Iconia Tab A700, tablets met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels in hun assortiment. Door deze resolutie is het mogelijk full-hd-video’s op je tablet te bekijken. Apple’s nieuwste iPad heeft met 2048 bij 1536 pixels een nog hogere resolutie, maar is door de andere beeldverhouding (4:3) minder geschikt voor dergelijke videobeelden.

Op dit punt laat Samsung duidelijk een steekje vallen. Het gebruik van een scherm met hogere resolutie had de tablet nog meer een topmodel gemaakt. Toch is het zeker geen slecht display. De lichtopbrengst is in orde en door het gebruik van pls zijn de inkijkhoeken ruim genoeg. Wel merk je als je de Note bijvoorbeeld naast de iPad legt dat alles minder scherp wordt weergegeven. Met name websites en stukken tekst lezen daardoor minder prettig.

Software en S Pen

De software die Samsung gebruikt heeft erg veel overeenkomsten met de Galaxy S III. Ook de Note draait op Android 4.0 met daaroverheen de nieuwste versie van de vrij zware eigen TouchWiz-schil. Dit betekent dat de Note ook van de nodige natuurelementen en –geluiden voorzien is. Een andere functie die gedeeld wordt is het zogenoemde Smart Stay, hierdoor blijft het scherm actief zolang je er naar kijkt. Met name bij het lezen van langere stukken tekst is dit een erg handige functie.

Nieuw is de zogenoemde splitscreen-modus. Hierbij is het mogelijk twee applicaties naast elkaar in op het scherm te tonen. De functie werkt echter maar met een zestal apps, waaronder de browser en S Note. Ook leent de lagere resolutie van het scherm zich wat minder voor een dergelijke weergave.

Net als zijn kleinere naamgenoot levert Samsung ook de 10.1 in combinatie met de S Pen. De stylus heeft bij de Note 10.1 echter meer het formaat van een gewone pen waardoor hij lekkerder vasthoudt tijdens het schrijven. De S Pen zit verborgen in de onderste rechterhoek waardoor je hem niet snel kwijt zult raken.

Samsung heeft erg zijn best gedaan om het gebruik van de stylus zo aangenaam mogelijk te maken. De Note beschikt bijvoorbeeld standaard over een aantal apps die goed met de pen overweg kunnen. Zo is er S Note, waarin je notities kunt maken en Adobe Photoshop Touch waarmee je je foto’s kunt bewerken.

Samsung Note 10.1 software

Wanneer je de stylus uit zijn behuizing trekt verschijnt er rechts in beeld automatisch een klein submenu met daarin alle S Pen-apps. Het schrijven met de accessoire voelt redelijk natuurlijk aan, maar er is wel sprake van enige vorm van vertraging. Samsung heeft de scherm zo geprogrammeerd, dat wanneer je de pen gebruikt hij niet reageert op bijvoorbeeld je hand die op het display rust.

Toch merken we, net als bij de kleinere Note, dat we de S Pen in de praktijk maar weinig gebruikten. Het maken van bijvoorbeeld notities in S Note werkt prettig maar we blijven het meer een soort gimmick vinden.

Praktijk

In gebruik is de Galaxy Note 10.1 een erg prettige tablet. Door het gebruik van de eigen quadcore-processor is de tablet zeer rap. Alle menu’s laden snel en ook het installeren en starten van applicaties verloopt met zeer korte wachttijden. Bovendien blinkt de Note uit met zijn goede accuduur. Bij normaal gebruik hield ons testmodel het ongeveer 9 uur vol.

Samsung Note 10.1 side

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie