Gastopinie: AI-strategie moet heroverwogen worden
De manier waarop we AI omarmen als organisaties, moet dringend heroverwogen worden. Te veel organisaties storten zich in de hype van kunstmatige intelligentie met één simpele gedachte: sneller, goedkoper, efficiënter. Wat als we deze technologie niet zien als een snelle oplossing, maar als een krachtig middel om waarde te creëren?
De werkelijkheid is dat AI de potentie heeft om veel meer te doen dan alleen tijd te besparen. Het is een kompas dat organisaties richting geeft naar nieuwe waarde. Het kan de manier waarop we werken, communiceren en betekenis toevoegen volledig transformeren. Het is een kans om de fundamentele manier van werken en bedrijfsvoering opnieuw uit te vinden, ofwel te ‘rewiren’.
Onlangs sprak ik een succesvolle zakenvrouw, die waarde creëert met de inzet van AI. Ze vertelde me dat ChatGPT haar nieuwe sparringpartner is geworden voor het schrijven van LinkedIn-berichten. Niet om sneller te werken, maar om de kwaliteit en impact van haar content te vergroten. Ze heeft de tool gevoed met haar missie, visie en ambities en wat ze wil bereiken. Interessant genoeg kost het haar juist méér tijd om berichten te schrijven sinds ze ChatGPT gebruikt. De tool daagt haar uit om haar boodschap aan te scherpen, de structuur te verbeteren en kritischer te kijken naar haar eerste ideeën, die soms niet langer passen binnen haar overkoepelende strategie. Ze heeft nog nooit zoveel DM’s ontvangen en zoveel views gehaald als nu.
In essentie werkt dit hetzelfde voor organisaties. C-level zou moeten starten met het vertalen van hun bedrijfsstrategie naar een AI-strategie, vanuit de kern – het opnieuw durven inrichten van werkwijzen en businessprocessen. Dit vraagt om meer tijd en aandacht aan de start, maar zorgt op termijn voor betere processen, persoonlijkere klantinteracties en concurrentievoordeel.
En dat is precies de kern: AI is geen shortcut naar efficiëntie, maar een strategische motor voor waardecreatie.
De valkuil van FOMO-investeringen
Toch zie ik in de praktijk iets anders gebeuren. Organisaties duiken massaal op AI vanuit een soort FOMO; bang om de boot te missen. In plaats van je blind te staren op de korte termijn voordelen, zou AI moeten bijdragen aan de strategische en menselijke doelen van een organisatie. De vraag is niet "Hoe besparen we tijd?" maar "hoe maken we dingen mogelijk die voorheen ondenkbaar waren?" En precies daar loopt het dan spaak. Niet omdat de techniek faalt, maar omdat het fundament ontbreekt: een integrale benadering waarin AI geen losse add-on is, maar ingebed is in de manier waarop de organisatie waarde creëert voor klant én medewerker.
‘Rewiring’ vraagt om leiderschap en lef
Bij Rewire noemen we dat rewiring: niet simpelweg technologie toevoegen aan processen, maar organisaties fundamenteel anders laten werken. De succesvolle inzet van AI vraagt om het herinrichten van processen, rollen en besluitvorming rondom de technologische mogelijkheden. En dat vereist méér dan technische capaciteit. Het vraagt om leiderschap die kiest voor langetermijnwaarde, waarbij AI is opgenomen in de kwartaaldoelen, niet in je experimentenhoek. Het vraagt om empathie voor de professional die anders moet gaan werken. Én om inclusiviteit: AI is niet enkel het domein van IT en data, maar organisatiebreed van belang in bijvoorbeeld marketing, finance en supply chain. Juist daar waar nieuwe waarde ontstaat.
Van mindset naar skillset
Daarom start je elk AI-traject vanuit strategie. Wat wil je bereiken als organisatie? Voor welke doelgroep? We beginnen met een concrete use case met duidelijke, meetbare waarde. En tegelijk stellen we scherpe vragen aan de menselijke kant: Wie moet er anders gaan werken? Wat is daarvoor nodig? Wat houdt mensen tegen, en hoe haal je die drempels weg?
Onze AI-trainingen bij de GAIN Academy zijn dan ook bewust inclusief opgezet. Niet alleen voor IT’ers, maar juist voor business leaders, marketeers, HR-professionals. En specifiek ook voor vrouwen, van wie het perspectief onmisbaar is in een AI-landschap dat vaak nog te eenzijdig is. Want samenwerking, intuïtie en oog voor de menselijke maat maken technologie waardevoller.
Plan van aanpak
Wat ik bij veel organisaties zie, is een enorme kloof tussen de AI-ambitie en wat er in de praktijk gebeurt. Mooie, indrukwekkende oneliners vanuit de top, maar de mensen die het moeten uitvoeren hebben geen idee wat er van hen wordt verwacht. Ik geloof heel erg in een combinatie van strategisch denken, concrete implementatie én verandermanagement.
Begin als organisatie op C-level met het vertalen van de bedrijfsstrategie naar een AI-strategie. Start daarna klein en focus op een use case met potentieel grote impact. Tijdens dit hele proces is het van belang om zo scherp mogelijk in te zoomen op de menselijke kant. Wie moet er anders gaan werken? Waarom zouden ze dat doen, en wat hebben ze nodig om zich comfortabel te voelen met de verandering? Als je die vragen niet helder kunt beantwoorden, strandt zelfs de mooiste technologische oplossing meestal in de implementatiefase.
Mijn advies aan iedere bestuurder die worstelt met AI: begin niet bij de tool. Begin bij de strategische vraag: waar kan AI aantoonbare waarde creëren in mijn organisatie, en voor wie? Alleen dan stap je uit de testfase naar AI als motor van duurzame transformatie.
Over Laura Brandwacht, Partner Data & AI Transformations bij Rewire
Laura Brandwacht is partner bij Rewire en leidt daar het Transformation team. Ze helpt organisaties AI niet alleen te begrijpen, maar er écht mee te transformeren – van strategie tot implementatie. Met meer dan 12 jaar ervaring op het snijvlak van data, technologie en organisatieverandering weet ze als geen ander hoe je AI
in je organisatie verankert. Binnen Rewire is ze initiatiefnemer van het AI Leadership Program for Women – een programma dat vrouwelijke leiders ondersteunt in het ontwikkelen van AI-kennis en strategisch leiderschap. Recent lanceerde ze ook een junior-editie, gericht op het versterken van zelfvertrouwen en AI-vaardigheden bij jonge vrouwelijke professionals.
Ze werd eerder genomineerd voor de Viva400 TechTalent Award, de FD Talent Award en was finalist bij de Young Talent Award van Stichting Topvrouw. Sinds 2025 is ze actief lid van SER Topvrouwen, waar ze zich inzet voor meer genderdiversiteit in de technologiesector.
