Opvouwbare smartphone: een leuke gadget of een zakelijke must-have?

Redactie WINMAG Pro
De echte smartphone-nerds hebben het al sinds oktober 2018 over niets anders. Toen presenteerde Samsung namelijk het eerste prototype van een werkende buigbare smartphone. Daarbij kwam de belofte dat het toestel medio 2019 in de handel zou gaan. Uiteraard is er een grote groep liefhebbers die zonder meer een dergelijk revolutionair ontwerp in hun broekzak willen hebben. Maar wat zijn praktisch eigenlijk de mogelijkheden? En waar kun je anno 2020 uit kiezen?

AMOLED

De opvouwbare smartphone is mogelijk door het gebruik van AMOLED-schermen. Hierbij geven de pixels in het scherm zelf licht, zodra er elektrische spanning op wordt gezet. Niet alleen levert dit een fantastisch kleurenpallet op, het maakt het ook mogelijk om het beeldscherm te buigen. Samsung werkte er vele jaren aan en nu het zover is, lijken alle grote smartphonefabrikanten zich erop te storen. Wat overigens ook kan met de schermen die ze bij Samsung kunnen kopen.

Wordt het een hype of een blijvertje?

De grote vraag is in hoeverre de opvouwbare smartphone echt voor een revolutie gaat zorgen. De vergelijking met de opkomst van de smartphone ten opzichte van de oude mobiele telefoon is al snel gemaakt. In dat geval gaat het een flink aantal jaar duren en moeten de prijzen eerst behoorlijk gaan zakken voordat ze massaal gekocht gaan worden. Tegelijkertijd zal er ook genoeg interesse moeten zijn om fabrikanten te motiveren om de buigbare devices door te ontwikkelen. En dat ligt dan weer voornamelijk aan de zakelijke markt.

Zakelijke markt

Daar zit tenslotte het meeste geld. Bovendien lijken juist zakelijke gebruikers de opvouwbare smartphones goed te kunnen gebruiken. We zitten tenslotte ook in het tijdperk waarin ondernemers in snel tempo overstappen op werken in de cloud, waarbij je altijd en overal in kunt loggen. Ook nu al worden smartphones aangesloten op de nieuwe online werkomgeving. Het probleem is daarbij wel dat je op een scherm van vijf inch maar beperkt de ruimte hebt om ook echt te kunnen werken. Het wordt snel een gepriegel en daar houden op tijd beluste Nederlandse zakenmensen niet van.

Voordelen

Het wordt een heel ander verhaal als je jouw scherm uit kunt klappen om er een zeven of acht inch mini-tablet van te maken. Hierdoor kun je de display een stuk vergroten en worden heel veel bedrijfsapplicaties spontaan een stuk toegankelijker. Daarbij kunnen ook de traditionele mobiele applicaties, gericht op communicatie, een stuk worden uitgebreid. Denk hierbij aan duo-beeldschermen waarbij je heel makkelijk met meerdere personen kunt videobellen.

LEES OOK: Hoe OLED en AMOLED voor een revolutie zorgen

Monopolie Samsung

Een ander veelvoorkomende vraag is in hoeverre de nieuwe opvouwbare toestellen van elkaar zullen verschillen. Het antwoord daarop is simpel: niet zoveel. Dat komt vooral door de monopoliepositie van Samsung. Zij zijn degenen geweest die tien jaar hebben gestoken in de ontwikkeling van de buigbare AMOLED-schermen. Dit leidt er nu toe dat ze ongeveer 95 procent van de wereldwijde schermproductie in handen hebben. Natuurlijk kunnen andere fabrikanten ook opvouwbare telefoons gaan maken, maar dan wel met hun schermen.

Patenten

De opvouwbare telefoons zullen dus vooral in vorm verschillen. Daarbij kun je denken aan schermen die je naar boven uitklapt (clamshell van Motorola), of juist schermen die je van buiten naar binnen kunt vouwen, zodat een drieluik ontstaat (Oppo). De enige die werkelijk revolutionair lijkt te denken, is Apple. Zij hebben een patent op zak waarmee je de Iphone door de helft kunt vouwen, zodat een vierkant ontstaat.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie