Passie voor innovatie en techniek in de boardroom van de toekomst

Redactie WINMAG Pro
Samenwerken, programmeren, creativiteit: vaardigheden die belangrijk zijn voor een glansrijke maatschappelijke toekomst. Om die vaardigheden te stimuleren, organiseert PA Consulting jaarlijks in samenwerking met House of Digital de Raspberry Pi competitie. Ernst Brand, Public Sector Expert bij PA Consulting: “Maatschappelijke innovatie leunt niet op één vaardigheid. Het draait om een heleboel factoren die succesvol moeten samenkomen: uitdaging, oplossing en een match met de maatschappij. Als we als maatschappij vooruit willen, is het essentieel dat we op deze manier naar uitdagingen leren kijken. Dat begint al bij de scholieren die deelnemen aan onze competitie. Zij zijn de ondernemers, managers, politici, bestuurders en CEO’s van de toekomst.”

De Raspberry Pi competitie draait om maatschappelijke innovatie, waarin vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren het in teams tegen elkaar opnemen. De opdracht: ontwikkel met een Raspberry Pi computer een uitvinding die een maatschappelijk probleem oplost. Daarbij moeten de scholieren hun eigen vindingrijkheid optimaal prikkelen en tegelijkertijd verschillende vaardigheden in de praktijk brengen.

Outside-the-box denken stimuleren

Dit jaar stond de competitie in het teken van ‘innoveren voor een betere wereld’. Brand: “De coronacrisis heeft ons nog eens laten zien dat we als maatschappij wendbaar moeten zijn en dat technologie hierbij een belangrijke rol speelt. Daarom willen we scholieren graag uitdagen om na te denken over hoe ze met technologie en innovatie kunnen bijdragen aan een betere toekomst. En dat hebben ze gedaan!” De winnende uitvindingen waren een UV-lamp die op basis van leeftijd en huidskleur een gezonde hoeveelheid vitamine D levert; een toegangscontrolesysteem waarmee winkels het aantal klanten kunnen beheersen; een hygiënisch toiletsysteem dat het mogelijk maakt voor mensen om in grote gebouwen naar het toilet gaan zonder kans op besmetting door bacteriën en virussen; en een post-box voor het slim ontvangen van pakketjes die thuis worden bezorgd.

Volgens Brand is het essentieel dat scholieren, maar ook de maatschappij als geheel, outside-the-box leren denken om oplossingen te vinden voor collectieve uitdagingen. “We moeten wendbaar zijn, flexibel en innovatief kunnen omgaan met snel veranderende omstandigheden. En leren hoe we technologie daarbij kunnen gebruiken. Dat zijn vaardigheden die we nieuwe generaties veel beter moeten bijbrengen dan we nu doen. Om de wereld schoner, veiliger en duurzamer te maken. En om goed voorbereid te zijn op het onverwachte.”

Vindingrijkheid draagt bij aan een positieve toekomst

PA Consulting heeft veel ervaring in het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken met behulp van technologie. Het bedrijf gelooft dat de kracht van vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens. Hierbij speelt de combinatie van strategie, technologie en innovatie een hoofdrol.

De van oorsprong Britse consultancy-organisatie stortte zich tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld op de UK Ventilator Challenge na een oproep van de Britse regering. De inzet van de ingenieurs, wetenschappers, publieke sector-experts van PA en talrijke bedrijven zorgde er onder meer voor dat de productie van beademingsapparaten bij een enkele producent binnen vier weken al werd opgeschaald van 150 per jaar naar 400 per dag. Natuurlijk is er ook zonder crisis genoeg te innoveren. In Australië hielpen ze Water Source met een decentraal waterzuiveringssysteem dat gebieden met een gebrekkige infrastructuur van schoon water kan voorzien. En hier in Nederland ontwikkelde PA bijvoorbeeld samen met de NS de Zitplaatszoeker.

Breng inventiviteit naar de boardroom

Door de coronacrisis vond het grootste gedeelte van de Raspberry Pi competitie dit jaar op afstand plaats. Dat zorgde voor de nodige uitdagingen binnen de teams, al is dat in de geest van de competitie, zegt Brand. “De competitie is bedoeld om jongeren te enthousiasmeren voor technologie en ze belangrijke vaardigheden van deze tijd bij te brengen. Het digitale format is de belichaming van die insteek. Het vergt een andere manier van communiceren en van samenwerken. We weten inmiddels allemaal dat het ontzettend belangrijk is dat iedereen dat onder de knie krijgt, of je nu scholier bent of werknemer van een grote organisatie.”

Een technisch vernuftige oplossing an sich is dus niet voldoende om in een van de categorieën in de prijzen te vallen. “Wat we vooral willen zien is dat de deelnemers zich zorgvuldig hebben verdiept in het probleem voordat ze aan een passende oplossing beginnen te werken. En dat ze zien dat een integrale oplossing meer is dan slimme code. Dat vergt samenwerking, maar ook moeten ze leren om alle aspecten van een uitdaging te overwegen en oog te hebben voor de maatschappelijke context. Dat zijn essentiële eigenschappen om technologie succesvol in te zetten voor maatschappelijke innovatie.”

De Raspberry Pi competitie laat zien dat jongeren tot geweldige, innovatieve ideeën kunnen komen. Die inventiviteit stimuleren is goed voor de boardroom van de toekomst, maar kan ook door de leiders van nu worden opgepakt, meent Brand. “Het is nooit te laat om op een nieuwe manier te leren kijken naar problemen binnen je organisatie.”

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie