Review: Linksys Cloud Manager

Geert van der Klugt
Linksys introduceert met Cloud Manager de mogelijkheid om meerdere accesspoints vanuit één softwarepaneel te beheren. De nieuwe Linksys LAPAC 1200C, -1750C en 2600C accesspoints worden ieder geleverd met een Cloud Manager-licentie, waarmee netwerken van afstand centraal en overzichtelijk beheerd en onderhouden kunnen worden

De combinatie van hardware en cloudsoftware is nadrukkelijk ontworpen voor netwerkbeheerders en Managed Service Providers (MSP’s, ofwel IT-dienstverleners): op basis van een enkel beheerderspaneel zijn meerdere accespoints aan te sturen met Cloud Manager, waardoor talloze lokale netwerken - bijvoorbeeld de wifivoorzieningen van verschillende bedrijfspanden – softwarematig en vanuit de cloud altijd en overal te beheren zijn. Met de inbegrepen 5 jarige licentie van Cloud Manager bij aankoop van een accesspoint biedt Linksys een primeur: een zeer kostenefficiënte oplossing voor het zakelijke wifinetwerk, met beheer vanuit de cloud. Ervaart een bedrijf problemen met het netwerk of de accesspoint, dan hoeft een beheerder niet langer altijd op locatie te zijn om dit te verhelpen: de beheerder krijgt via Cloud Manager uitgebreid inzicht in lokale netwerkactiviteit en kan moeiteloos op afstand aanpassingen doorvoeren.  

Cloud Manager

Cloud Manager biedt een online beheerpaneel, welk toegankelijk is via elke webbrowser op zowel PC en Mac als iOS en Android. Het paneel staat de beheerder toe om rondom lokale accesspoints netwerken op te zetten en te onderhouden. De interface is zeer overzichtelijk en de functionaliteit is in één oogopslag duidelijk, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt. Ook bij het beheer van vele accesspoints en netwerken (welk ongelimiteerd toe te voegen zijn), behoud je met gemak het overzicht. Beheer van accesspoints in uiteenlopende locaties wordt verder versimpeld door een kaartweergave van gekoppelde apparaten.  

Beheer

De koppeling tussen Cloud Manager en accesspoints is nog voor de eerste initialisatie te maken, door het serienummer en MAC adres van de accesspoint in Cloud Manager in te voeren. Wanneer accesspoints LAPAC 1200C, -1750C en -2600C verbonden zijn met het internet – ieder model sluit aan via een PoE ethernetkabel – volgt een veilige SSL-connectie met de software. Per netwerk zijn onder andere het maximale aantal verbindingen en het maximale bandbreedtegebruik in te stellen. Cloud Manager biedt onder andere de mogelijkheid om netwerken te pingen ter controle van verbindingsmogelijkheid.Bovendien scan je vliegensvlug de omgeving van één of meerdere accesspoints, ter controle van eventuele signaalruis (zoals plaatselijke radiosignalen).  

Accesspoints LAPAC 1200C, -1750C en -2600C worden ieder geleverd met een vijfjarige licentie van Cloud Manager. De modellen verschillen echter in snelheid: Linksys raadt rond de 60 verbindingen aan op de LAPAC 1200C; 100 op de LAPAC1750C en 150 op de LAPAC 2600C. Bovendien biedt het 2600AC model ook MU-MiMo functionaliteit aan. Al met al biedt Linksys een volledige oplossing voor het beheer van meervoudige netwerken: uitzonderlijk is het samenkomen van cloud software en hardware, met als resultaat een tot nu toe ongekende schaalbaarheid voor Service Providers en netwerkbeheerders.  

Info www.linksys.com/nl/cloud-manager

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert