Vanaf donderdag voorspelt Google Maps drukte in de bus

Jonas Bloemen
Google Maps gaat met behulp van data voorspellen hoe druk het op een bepaald tijdstip zal zijn in een OV-bus. Google Maps voorspelde al de drukte in onder andere winkels, maar gaat dat dus nu ook in het openbaar vervoer doen.

LEES OOK: Google steekt 1 miljard in Nederlandse datacenters

Bussen in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht, Gent, Antwerpen en Brussel hebben de primeur. Het busvervoer in die zes steden zal als eerste gemeten worden door Google Maps. Het bedrijf voorspelt op basis van data uit het verleden. Wie wil weten hoe druk het is in zijn of haar bus kan vanaf donderdag zien of hij of zij een zitplek kan vergaren in het vervoersmiddel. 

Google Maps bus

Ook kan de app, dankzij artificial intelligence, voorspellen hoeveel vertraging de betreffende bus kan gaan oplopen. Daarbij wordt gekeken naar files, tijdstip, locatie en de route. Google Maps zal een schatting doen hoeveel vertraging je zal hebben en hoe erg te laat bus bij de halte aankomt. Google vroeg in het verleden al passagiers hoe druk het was tijdens de busrit. Op basis daarvan kan het goed inschatten wanneer het wel en niet druk is. Of en wanneer Google deze functie uitbreidt naar andere steden is nog niet bekend.