Waarom zijn 5G smartphones zo verschrikkelijk duur?

Sterre Hartjes
5G belooft in een korte tijd overal beschikbaar te zijn. Maar waarom zijn 5G smartphones momenteel zo duur? En hoelang moeten we nog wachten tot er goedkopere - en daarmee zakelijk bruikbare - toestellen verschijnen?

De uitgebrachte 5G smartphones zijn geinig om te hebben, maar wanneer we rekening houden met de prijs en gelimiteerde beschikbaarheid van 5G, komt er nog een hoop tekort voordat we van een doorbraak kunnen spreken. De huidige prijzen van de 5G toestellen zullen afschrikken om over te stappen van 4G naar 5G. Betaalbare 5G telefoons gaan er zeker komen, maar dat kan nog wel eens een poos duren.

5G toestellen

Het ontwikkelen van de chips en de zendtechnologie kost miljarden. Daarom zijn de prijzen van de 5G toestellen ook zo duur. Er zijn een aantal 5G telefoons die minder dan $ 1.000,- kosten. De fabrikant van deze telefoons laten belangrijke functionaliteiten achterwegen om de prijs zo laag mogelijk te houden. De Xiaomi Mi 9 Pro ($ 520,-) is een goed voorbeeld, maar vooralsnog uitsluitend in China verkrijgbaar. Het duurste 5G toesel dat nu op de markt is, is de buigbare Samsung Galaxy Fold.

5G chips

Een van de redenen dat de 5G telefoons zo duur zijn komt door de chips die in de telefoon zitten. Zonder een geschikte chip kan de telefoon geen verbinding maken met het 5G netwerk. Deze chips zijn op maat gemaakt voor elke provider, dus kosten testfases en releases bijster veel tijd en geld.

Batterijduur van 5G smartphones

Een andere drempel is dat de meeste chips nog niet zijn aangepast op het modem in het apparaat dat de daadwerkelijke verbinding met het netwerk maakt. Dit bevindt zich namelijk op een afzonderlijke chip in de telefoon. Deze afzonderlijke chip voegt nog een element voor de telefoonproducenten toe. Doordat er twee chips nodig zijn om het 5G netwerk te kunnen gebruiken, is er minder ruimte voor een batterij. Om ruimte voor de batterij te behouden wordt er vaker gebruik gemaakt van een grotere telefoon: een groter display leidt tot slot tot een hoger prijspunt. 

Qualcomm

De hoge prijs is een valkuil voor een technologie die enorme voordelen biedt. 5G is klaar om gegevensoverdrachtssnelheden 10 tot 100 keer sneller te maken dan we nu kennen. 5G betekent een stap in de juiste richting voor alle dingen die we op onze telefoons kunnen doen, van streamen in ultrahoge resoluties tot realtime cloudgaming. Qualcomm werkt momenteel aan een manier om de twee individuele chips samen te voegen.