Wat is er gebeurd met Windows smartphones?

Redactie WINMAG Pro

Om een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag duiken we eerst even de geschiedenis in. Want hoe zat het ook alweer?

De allereerste mobiele telefoon had het formaat van een baksteen en lag dus niet zo lekker in de hand. Het was een kostbaar toestel van fabrikant Motorola die meer dan 10 uur nodig had om goed op te laden. Als je naar een film kijkt die rondom het jaar 1983 is uitgebracht, is de kans groot dat je er nog een voorbij ziet komen.

Een toestel dat de meeste van ons zich nog goed kunnen herinneren is de Nokia 3310. Deze mobiele telefoon was rond de eeuwwisseling erg populair vanwege het compacte formaat en de ingebouwde spelletjes. Een ander bekend toestel dat vooral gericht was op het bedrijfsleven en daarom was voorzien van een agendafunctie, was de BlackBerry die in 1999 op de markt kwam. In het jaar 2007 kwam de eerste generatie iPhones op de markt en pas in het jaar 2011, na een aantal mislukte pogingen, de eerste echte Windows smartphone.

Besturingssystemen

We weten nu dat de start van de Windows Smartphone lang op zich liet wachten. Er waren veel plannen en voornemens die telkens weer moesten worden aangepast en uitgesteld. En eigenlijk is dat zo gebleven. Een vorm van besluiteloosheid, zo lijkt het wel, die ervoor heeft gezorgd dat de besturingssystemen van Apple (iOS) en Android veel makkelijker waren in het gebruik en ook veel beter en sneller werden doorontwikkeld.

Geïntroduceerd, maar snel achterlopend

De eerste iPhone had een touchscreen dat meteen door de gebruikers werd omarmd. Het toetsenbordjes van de BlackBerry was toen ineens ouderwets, ook al zijn er nu nog steeds gebruikers die niet meer zonder kunnen. De BlackBerry is dus gebleven, maar het besturingssysteem is sinds 2015 Android geworden. iOS en Android zijn nu de bekendste en meest gebruikte besturingssystemen en de app-ontwikkelaars zijn daarbij massaal bij aangehaakt.

iOS en Android bieden voldoende keuze in goed werkende apps en dat is heel belangrijk voor de gebruikers. Steeds meer modellen kwamen er op de markt. Was je bezig met het vergelijken van sim only of mobiele abonnementen, dan kwam je zelden uit op een Windows Smartphone. Ook hoorde je niks meer van de Windows Smartphone. Microsoft liep telkens achter de feiten aan in de smartphone-wereld.

Van de Windows Smartphone naar de Microsoft Surface Duo Smartphone

De strategie van Microsoft is veranderd. Aan het begin van het jaar 2021 kwam dan ook een opvallende smartphone in de handel met twee schermen die werkt op Android. Het lijkt erop dat Microsoft eindelijk heeft begrepen dat de mogelijkheden voor goed werkende apps voor de gebruiker een doorslaggevende factor zijn. Dit nieuwe toestel, de Surface Duo is alternatief voor mobiele telefoons met een opvouwbaar scherm. Tussen de schermen is een rand zichtbaar, dus het scherm loopt niet vloeiend door, maar wordt onderbroken. Toch is dat voor zo’n vouwtelefoon niet heel erg. Het lijkt namelijk alsof je een hoesje hebt, maar in plaats van plek voor pasjes zijn er nu veel meer functies mogelijk.

Toch uitstel Surface Duo

De start van dit toestel was redelijk tot matig vanwege geuite kritiek op de mogelijkheden en beperkingen van dit toestel en kleine technische mankementen. Bovendien was het toestel erg prijzig. Een deal maken met een goeie smartphone en een sim only (meer over de voorwaarden) Waarschijnlijk verschijnt er aan het einde van dit jaar een tweede versie. In vergelijking met de eerste versie, is dit toestel voorzien van meer en betere camera’s.

Een standaardcamera, een telelens en een groothoeklens. Ook is er ondersteuning voor 5G. De Surface Duo is voorlopig echter nog niet beschikbaar voor consumenten, maar alleen te koop voor bedrijven en zelfstandigen. De Microsoft Surface Laptop en tablet zijn inmiddels ook verkrijgbaar en zijn volgens de gebruikers supersnel en prettig in gebruik.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie