Wegwijs is de nieuwe wereld van netwerkbeveiliging

Wegwijs is de nieuwe wereld van netwerkbeveiliging

Redactie WINMAG Pro

Met Network as a Service verbeteren organisaties hun cyberweerbaarheid

Netwerkbeveiliging staat vandaag de dag voor uitdagingen. Dat heeft te maken met toenemende complexiteit rondom werken op afstand en alle processen die te maken hebben met digitale transformatie. Cybercriminelen zijn voortdurend bezig met het ontdekken van nieuwe aanvalsmethoden en zwakheden in netwerken. Om aanvallers buiten de deur te houden, moeten organisaties zich dat bewust zijn en tijdig de juiste maatregelen nemen.

Volgens het NTT 2022 Global Threat Intelligence Report werden in de laatste jaren het hoogste aantal beveiligingsproblemen vastgesteld. Het aantal aanvallen op sectoren als telecommunicatie en logistiek is meer dan verdubbeld. Overigens heeft de migratie van on-premise omgevingen naar de cloud wel gezorgd voor minder geslaagde aanvallen. Dat komt omdat cloudaanbieders hun beveiliging over het algemeen goed op orde hebben en vanwege hun schaalgrootte meer mogelijkheden hebben om te innoveren als het gaat om cyberbeveiliging.


Network as a Service (NaaS) wordt steeds populairder


Cybersecurity is een vak apart en in de praktijk zien we dat organisaties vaak behoefte hebben aan een betrouwbare en deskundige partner om hun cyberbeveiliging te versterken. Het is vaak lastig om een betrouwbare partner te vinden. Dan speelt ook de vraag; kiezen we voor een enkele of meerdere technologiepartners voor het optimaal beveiligen van de netwerkinfrastructuur van de
organisaties? Als een organisatie kiest voor een enkele partner kunnen zij te maken krijgen met een lock-in of starre werkprocessen. Tegelijkertijd hebben ze maar één aanspreekpunt en dat scheelt weer tijd. Bij het gebruik van meerdere beveiligingspartners kunnen diensten elkaar weer gaan overlappen, waardoor de effectiviteit afneemt en processen log, duur en bureaucratisch worden.


Om de beveiliging van hun netwerk te optimaliseren, kiezen organisaties daarom steeds vaker voor Network as a Service (NaaS). Ze hoeven dan geen investeringen in hard- en software te doen en tegelijkertijd hebben de flexibiliteit om probleemloos op te schalen. Bij Network as a Service (NaaS) besteden organisaties hun planning, onderhoud en ontwikkeling uit aan een Managed Service Provider (MSP), die alles beheert en optimaliseert rondom netwerkinfrastructuur, beveiliging en licenties. Een ander voordeel van het NaaS-model is dat organisaties niet hoeven te investeren in IT-vaardigheden van hun medewerkers.


Optimale beveiliging voor thuiswerkers


Volgens het NTT 2022–23 Global Network Report, geeft meer dan 90% van de netwerkprofessionals aan dat zij de voorkeur geven aan NaaS bij modernisering van hun netwerk. De drie belangrijkste oorzaken zijn cybersecurity, cloudnative platforms en de hybride werkplek. Een NaaS zorgt voor een verbeterde beveiliging door een internationaal gecertificeerde secure-by-design aanpak die voldoet aan wet- en regelgeving. Het geeft toegang tot gespecialiseerde kennis, versnelt innovatie en zorgt ook voor beveiliging van end points. Organisaties bieden steeds vaker hybride werkmodellen, waarbij medewerkers geheel of gedeeltelijk vanuit huis werken. Om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren, maken ze gebruik van diverse devices, zoals laptops, smartphones en tablets. Het is belangrijk dat deze devices altijd en onder alle omstandigheden optimaal zijn beveiligd. Een enkele slecht beveiligde device kan er namelijk voor zorgen dat cybercriminelen toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgen.

Daarnaast maken thuiswerkers veelvuldig gebruik van clouddiensten om hun werk te kunnen doen. Tegelijkertijd hebben bedrijven behoefte aan een robuuste en veilige verbinding met de cloud. Ze moeten onder alle omstandigheden beschikken over genoeg capaciteit en bandbreedte om met alle cloudapplicaties te kunnen werken. Ook hier kan een NaaS zorgen voor een optimale beveiliging van de  cloudinfrastructuur. Een aanbieder van NaaS-diensten moet daarom ook beschikken over voldoende kennis over cloudtechnologieën. NTT is hiervoor onlangs benoemd als ‘leader for network  services’ in het Magic Quadrant Report 2023.

Lees ook: Onderzoek Trend Micro: Cybercriminele organisaties lijken steeds meer op echte bedrijven

Lees ook: Oracle helpt HR-teams de productiviteit en groei van werknemers te maximaliseren

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie