Wereldwijde vooruitzichten sector elektronica/ICT
Elektronica/ICT is een miljardenindustrie die aantoonbaar in het hart van de wereldhandel staat: in bijna elke andere sector is wel een stukje technologie (van computers tot chips) te vinden. Met name de ICT-industrie wordt waarschijnlijk een van 's werelds snelst groeiende productiesectoren in de komende jaren. Versnelde digitalisering, industriële automatisering en toenemende vraag naar geavanceerde halfgeleiders, vooral vanuit nieuwe groeisegmenten zoals kunstmatige intelligentie (AI) en elektrische voertuigen (EV), zullen de belangrijkste drijvende krachten achter de groei zijn.
Hoewel de uitdagende wereldwijde economische omstandigheden de elektronica- en ICT-sector in de eerste helft van dit jaar bleven beïnvloeden, zijn er tekenen dat de neergang nu afvlakt. Analisten suggereren dat we in 2024 een opleving zullen zien tot 4% voor de totale hightechproductie. Voor 2025 wordt een verdere groei van ongeveer 7% voorspeld. Toch heeft de sector ook te maken met een aantal uitdagingen.
Beperkingen en neerwaartse risico’s voor de ICT-industrie op middellange en lange termijn
Marktsaturatie
Een aantal elektronica/ICT-producten zoals personal computers, tablets en smartphones nadert verzadiging in een aantal markten. Dit zal een negatieve invloed hebben op de groeivooruitzichten.
Spanningen in de handel tussen de VS en China
De VS heeft regelgeving opgelegd om te voorkomen dat Chinese bedrijven Amerikaanse halfgeleiderproductietechnologieën en apparatuur aanschaffen. Een verdere verslechtering van de Chinese-Amerikaanse relatie kan een negatieve invloed hebben op de mondiale ICT- en elektronische toeleveringsketens en productiviteit. Daarnaast kan dit mogelijk leiden tot technologische verschillen, zoals op het gebied van de uitrol van 5G.
Toenemend nationalisme in de chipindustrie
Halfgeleiderproductie is een strategische prioriteit voor Azië, Europa en de VS, waarbij wetgeving en subsidies in verschillende landen worden gebruikt om groei en herlokalisatie te ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn het beleid Made in China 2025, de Zuid-Koreaanse K-Chips Act, de Taiwan Chips Act, Japanse subsidies voor halfgeleider joint ventures, de EU Chips Act en de CHIPS en Science Act in de VS.
Er kleeft ook een risico aan het ontwikkelen van een eigen halfgeleiderindustrie. Zo kan het leiden tot technologische verschillen, inefficiënte productieprocessen en stijgende productiekosten. Dit zal vervolgens zijn weerslag hebben op de productiviteit en winstgevendheid van de sector.
Geopolitieke spanningen in Taiwan
Het strategische belang van Taiwan voor de wereldwijde halfgeleiderindustrie is van cruciaal belang. Geen enkel land kan de huidige dominantie van Taiwan in de productie van high-end chips evenaren. Wereldwijde industrieën, van consumentenelektronica tot de wapenindustrie, zijn allemaal sterk afhankelijk van Taiwan voor chips. Een escalatie van de huidige spanningen in de Straat van Taiwan tussen Taiwan en China kan ernstige gevolgen hebben voor de levering van geavanceerde halfgeleiders voor chipgebruik.