Wifi-netwerk bouwen? Hier moet je op letten

Redactie WINMAG Pro
Vrijwel elk bedrijf heeft baat bij een snel, stabiel en functioneel draadloos netwerk. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je zo'n netwerk gaat aanleggen?

De toename van draadloze apparatuur zoals laptops, smartphones en tablets op de werkplek zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar een betrouwbare draadloze netwerkoplossing. Draadloos verhoogt niet alleen de werknemerstevredenheid door het verhogen van de productiviteit, de flexibiliteit en de toegankelijkheid, het biedt ook de gasten van je bedrijf de connectiviteit waar ze om vragen. De draadloze netwerken van vandaag de dag zijn razendsnel en de technologie is betaalbaarder dan ooit. Maar je wilt natuurlijk wel een oplossing die zo kosteneffectief mogelijk is en die precies doet wat hij moet doen, zonder dat je er al teveel omkijken naar hebt en zonder kleine lettertjes. Waar moet je op letten voor je een definitieve keuze maakt voor een draadloos netwerk?

Inventariseer wat je nodig hebt

Als je niet goed nadenkt over wat je precies nodig hebt voor jouw specifieke situatie, dan kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Je kunt bijvoorbeeld uitgerekend hebben hoeveel toegangspunten (access points) je nodig hebt om het netwerk dekkend te maken voor het hele pand, maar heb je ook nagedacht over welke kritische applicaties er op het netwerk draaien? Hoeveel mensen er gebruik gaan maken van het netwerk en hoeveel traffic ze gaan genereren? Met onvoldoende bandbreedte om de traffic te verwerken zou de verhoging van productiviteit wel eens flink tegen kunnen gaan vallen. Kijk ook naar het gebouw zelf. Bouwmaterialen met een grote dichtheid, zoals stenen muren, kunnen het draadloze signaal aanzienlijk verzwakken, zodat je meer access points nodig hebt om toch overal voldoende signaalsterkte te hebben.

Meet stoorzenders in de omgeving

Een site survey zorgt er voor dat je precies weet waar je rekening mee moet houden voor je met de aanleg van je netwerk begint. Specialisten meten onder andere de aanwezigheid van signalen uit de directe omgeving. Door vooraf te onderzoeken of er mogelijke stoorzenders zijn kunnen achteraf problemen worden voorkomen, zoals slechte performance van het netwerk. In de meeste netwerkomgevingen bevinden zich diverse apparaten of technieken die ongemerkt voor storingen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als andere bestaande draadloze systemen in de dezelfde frequentiebanden zitten. Denk hierbij aan andere accesspoints in de omgeving, bluetooth toepassingen of draadloze alarminstallaties.

Bepaal wie er toegang heeft

Een draadloos netwerk heeft doorgaans veel verschillende groepen gebruikers. Je wilt wellicht onderscheid maken tussen je personeel, je freelancers en je bezoekers. En soms zijn die groepen ook nog eens onderverdeeld: zo wil je misschien niet dat je administratieve personeel toegang heeft tot het netwerkgedeelte dat door het management wordt gebruikt. Of misschien wil je niet dat het personeel in het magazijn toegang tot Facebook heeft, maar is het voor je marketingafdeling juist van levensbelang. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te bepalen wie je op welke plek toegang wilt geven tot het draadloze netwerk.

Houd rekening met het gevaar van virussen, spam en malware

Besluit je de overstap te maken naar een draadloos netwerk, dan moet je opnieuw nadenken over de ‘gevaren’ van het internet. Een vaste PC zal zich niet zo snel buiten je netwerk begeven, maar van laptops, smartphones en tablets weet je nooit waar ze zich bevinden. Mensen nemen ze mee naar huis en daar zijn andere beveiligingsvoorzieningen dan op het werk, met alle gevaren van dien. Wanneer hun apparaten besmet raken met schadelijke software, wil je natuurlijk niet dat de infectie zich via jouw netwerk verspreidt. Maar hoe voorkom je dit? Welke oplossingen zijn er beschikbaar waarmee je dit probleem kunt voorkomen? Laat je ook hier goed informeren over de mogelijkheden om tot een oplossing te komen die geschikt is voor jouw bedrijf.

Zorg voor een beheerbare oplossing

Als je netwerk uiteindelijk draait, wil dat niet zeggen dat je er nooit meer iets aan hoeft te veranderen. Het is dus prettig als het beheer zo eenvoudig mogelijk is. Misschien wil je een nieuwe groep gebruikers toevoegen of wachtwoorden veranderen. Wellicht gaat je organisatie na verloop van tijd uitbreiden en wordt er een nieuw pand bijgebouwd. Het kan zelfs zo zijn dat je op bepaalde dagen een andere load balancing nodig hebt dan op andere dagen en dan wordt de eenvoud van het beheer erg belangrijk. Met een lokale wireless controller kun je vanuit één enkele interface de hele draadloze infrastructuur beheren, zelfs pro-actief. Het liefst breng je wijzigingen aan met één druk op de knop en waar je taken kunt automatiseren (zoals load balancing) is dat mooi meegenomen. Het is ook handig als de controller eenvoudig schaalbaar is. Heb je in de nabije toekomst meer personeel, dan heb je ook meer access points nodig. Hou hier rekening mee bij de keuze van de controller.

Een ander voordeel van een lokale controller is dat het commerciële mogelijkheden biedt. Je kunt bezoekers je eigen captive portal voorschotelen – de vangpagina die gasten van het netwerk te zien krijgen wanneer ze verbinding maken. Dit biedt allerlei mogelijkheden tot branding. Heb je bijvoorbeeld een restaurant, dan kun je hier je dagmenu op zetten. Een onderwijsinstelling kan hier roosterwijzigingen of belangrijke mededelingen plaatsen. En zo zijn er nog veel meer handige toepassingen te bedenken voor je persoonlijke captive portal.

Kies de juiste partner

Met wie ga je in zee voor de aanleg en het onderhoud van het netwerk? Het is handig wanneer je voor alle mogelijke zaken één en hetzelfde aanspreekpunt hebt. Schaf je je switches bij leverancier A aan en je beveiligingsoplossing bij leverancier B, dan ligt het gevaar op de loer dat er bij problemen met het netwerk naar de ander wordt gewezen. Je kunt daarom het best zaken doen met een leverancier die voor alles één oplossing biedt en die met je meedenkt over alle problemen die zich voor kunnen doen. Het is eenvoudig om vijftig access points te bestellen, maar het is slimmer om een leverancier te kiezen die met je meedenkt over wat je werkelijk nodig hebt en bij wie je altijd terecht kunt met je vragen. Ga dus van tevoren na welke support er geboden wordt, zodat je niet voor een gesloten deur staat wanneer je vragen hebt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie