Gastexpert: 6 must-knows voor een goed wifi-bedrijfsnetwerk

Gastexpert: 6 must-knows voor een goed wifi-bedrijfsnetwerk

Redactie WINMAG Pro
Veel mensen hebben hun wifi-verbinding thuis probleemloos kunnen opzetten en gebruiken. Ze zijn dan ook verbaasd over de vele factoren waarmee ze rekening moeten houden als ze een draadloos netwerk willen opzetten in hun bedrijf. Gert Jonk, Sales Director bij ALE Benelux, legt uit hoe dit zonder kopzorgen kan.
Tekst: Gert Jonk, Sales Director bij ALE Benelux.

Wifi in jouw bedrijf goed geregeld

Wifi-technologie implementeren op bedrijfsniveau is niet zomaar een access point aanbrengen en aanloggen - was het maar waar! Bedrijven zijn op zoek naar mobiele oplossingen voor hun bedrijfsbehoeften en willen ook nieuwe apparaten en M2M-connectiviteit introduceren. Ongeacht de sector waarin je bedrijf actief is, wil je dat er rekening wordt gehouden met jouw unieke vereisten zodat elk draadloos LAN-netwerk je bedrijfsprocessen ondersteunt zonder dat de IT-infrastructuur hierbij beperkingen oplegt.

 

1: Een standaardoplossing? Welke standaard?

Eén van de eerste elementen waarmee je rekening dient te houden wanneer je een draadloos netwerk opzet, is welke standaard je kiest. Dit komt er op neer dat je bepaalt welke generatie technologie jouw bedrijf ondersteunt, zowel vandaag als in de toekomst. Een draadloos netwerk wordt meestal gedurende vijf jaar gebruikt voordat een bedrijf het gaat vervangen of upgraden. Je moet dan ook kiezen voor een oplossing die tegemoetkomt aan de technologische behoeften van jouw onderneming tijdens deze tijdsspanne. De nieuwste generatie is de 802.11ac-standaard die een grote bandbreedte biedt en een hogere densiteit aan wifi-gebruikers ondersteunt dan de huidige 802.11n. Het aantal draadloze apparaten dat gebruikt wordt in het bedrijf blijft groeien. Het is dan ook van fundamenteel belang rekening te houden met het aantal gebruikers van de oplossing.

2: Welk type access point?

Het access point (AP) is wat draadloze apparaten verbindt met het LAN-netwerk van het bedrijf en dat gebruikers in staat stelt toegang te hebben tot de bestanden en de internetverbinding van het bedrijf. Een juiste keuze maakt het voor werknemers, bezoekers of klanten dan ook mogelijk van een kwaliteitsvolle verbinding te genieten, overal in het gebouw en op de werkplek.

Access points hebben elektriciteit nodig, maar ze worden vanwege beter bereik vaak op een hoge plek geplaatst waar vaak geen stopcontact beschikbaar is. Dat is waarom ik zou aanraden te kiezen voor een AP met Power over Ethernet (PoE). PoE-access points halen hun stroomtoevoer over dezelfde kabel die ze gebruiken om gegevens naar het LAN-netwerk van het bedrijf over te zetten. Op die manier heb je geen bijkomende kabels nodig en is de hele opstelling flexibeler.

Een AP dekt gemiddeld 150 m2 binnen of 900 m2 buiten. Aan de hand van deze gegevens kun je een idee vormen van het aantal AP's dat je nodig zult hebben, maar er zal ook een site survey gedaan worden om precies te bepalen hoeveel AP's je nodig hebt. Of je AP's nodig heeft met een interne dan wel een externe antenne zal worden bepaald door de omgeving en de bestaande fysieke belemmeringen. Interne antennes bieden bereik rondom de antenne (concentrisch) bereik; externe antennes zijn ontworpen om het bereik in een bepaalde richting te sturen, zoals bijvoorbeeld in een gang. Voor specifiek gebruik buiten zijn er 'robuuste' versies van beide varianten beschikbaar.

3: De cijfertjes: hoeveel gebruikers? hoeveel bandbreedte?

De capaciteit van een AP om een groot aantal gebruikers te beheren hangt af van de volgende drie factoren: het vermogen van de processor, het aantal radio's en de kwaliteit van de software. Op de markt is een ruim gamma aan AP's beschikbaar, van modellen die nauwelijks 5 gebruikers aan kunnen, tot professionele AP's die verscheidene tientallen kunnen ondersteunen. Zorg ervoor dat je een AP kiest die het noodzakelijke aantal gebruikers, zowel nu als in de toekomst, ondersteunt.

Een AP biedt een algemene bandbreedtecapaciteit die door alle gebruikers die met de AP verbonden zijn, wordt gedeeld. Dit betekent dat hoe meer gebruikers er verbonden zijn met één AP, hoe minder bandbreedte er beschikbaar is voor elk gebruikersapparaat. AP's met een hoge verwerkingscapaciteit moeten redelijke bandbreedtes kunnen verschaffen aan elke gebruiker. De meest recente 802.11ac-standaard met zijn verhoogde bandbreedtecapaciteit biedt deze mogelijkheid.

4:En dan is er nog de frequentie  - Single of Dual Radio

Wifi-technologie werkt op twee afzonderlijke frequenties. De 2,4 Ghz-band wordt gedeeld met andere technologieën, zoals afstandsbedieningen, Bluetooth-apparaten en magnetrons. De 5 Ghz-band daarentegen wordt bijna exclusief gebruikt voor wifi-apparaten en heeft niet te lijden onder radiostoringen van andere bronnen. De 5 Ghz-band is een recentere ontwikkeling en een gemiddeld bedrijf moet apparaten ondersteunen die gebruik maken van de 5 Ghz- én de 2,4 Ghz-band. Dit is de reden waarom ik denk dat het van essentieel belang is dat elk bedrijf Dual Radio-AP's instelt die tegelijkertijd op beide frequentiebanden kunnen verzenden en ontvangen.

5: Controle

Een symfonisch orkest heeft een dirigent nodig om alle instrumenten op dezelfde lijn te brengen. Om diezelfde reden heeft een wifi-netwerk een radiocontroller nodig. Dit kan een software zijn die geïnstalleerd is op een afzonderlijk apparaat of zelfs geïntegreerd is in de AP zelf. Het garandeert dat alle bestaande AP's in jouw bedrijfsgebouwen een coherent en efficiënt netwerk vormen.

Eén van de problemen die een controller helpt oplossen is wanneer twee AP's die zich dicht bij elkaar bevinden gebruikmaken van hetzelfde kanaal en een 'storingsgebied' genereren waar de twee signalen samenkomen, maar geen van beide signalen correct begrepen wordt. Een controller maakt een dynamische controle van de AP's en kanalen mogelijk om deze storingen te vermijden.

Nog een probleem met bepaalde wifi-netwerken zijn de zogenaamde 'sticky clients', wanneer het mobiele apparaat van een gebruiker aan een bepaalde AP 'kleeft', zelfs wanneer er een beter radiosignaal beschikbaar is. Wanneer mensen zich binnen het gebouw gaan verplaatsen merken ze een aanzienlijke afname van de servicekwaliteit. Dankzij zijn algemene overzicht over het netwerk kan de controller op een dynamische manier apparaten aan de voorkeurs-AP met het beste radiosignaal toewijzen of zelfs gebruikers herverdelen naar AP's in de buurt wanneer deze te veel gebruikers telt.

6: Toegangsmachtiging - wie, wat, waar en wanneer

Het laatste belangrijke aspect waarmee je rekening moet houden is de manier waarop je jouw gebruikers gaat beheren. Het is zeer waarschijnlijk dat je veel verschillende typen gebruikers gaat beheren en hen verschillende toegangsrechten en -machtigingen zal moeten verlenen. Jouw werknemers hebben toegang nodig tot de bestanden van het bedrijf. Bezoekers daarentegen hebben alleen een internetverbinding of toegang tot bepaalde services nodig. In dit geval heb je een netwerk nodig dat verscheidene Service Set Identifiers (SSID) ondersteunt om profielen te creëren met verschillende toegangsniveaus. Zorg er alleen goed voor dat al deze SSID's parallel uitgevoerd kunnen worden.

Wat ook de behoeften betreffende jouw WLAN-netwerk zijn, met deze basisprincipes heb je een goede richtlijn in handen om een netwerk in te richten dat zowel vandaag als in de toekomst aan jouw behoeften kan voldoen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie