Getest: ESET Endpoint Security

Redactie WINMAG Pro
Het digitale dreigingslandschap is continu in beweging. Cybersecurity is geen prestatie die je bereikt, maar noodzaak. Ontwikkelaars als ESET bewegen continu mee. Het resultaat is één van de beste - dan wel allerbeste - securitydiensten die zakelijk Nederland voorhanden heeft.

ESET’s oplossingen zijn het gevolg van drie decennia aan ervaring op het gebied van cybersecurity. Wat begon als hoogwaardige antivirussoftware is inmiddels een volledige ontzorging van de veiligheid van tientallen, honderden of zelfs duizenden endpoints.

ESET biedt zakelijke endpoint- en netwerksecurity op elke denkbare schaal, van het kleinbedrijf tot de corporate. Elk pakket heeft één eigenschap in gemeen: eindgebruikers worden vanuit vrijwel elke hoek tegen cyberdreigingen beschermd. Verschillen beperken zich grotendeels tot het maximale aantal beveiligde endpoints. Het pakket voor MKB’ers beveiligt tot 250 werkplekken en wordt naar wens met een cloudbeheertool geleverd. Beveilig je meer dan 250 werkplekken, dan host je de beheersoftware onpremise. On-premise is overigens ook gewoon mogelijk voor bedrijven tot 250 werkplekken; de kern is dat je een keuze hebt.

In welke vorm de uitrol ook plaatsvindt: ESET Endpoint Security is uitzonderlijk volledig. Zo volledig dat een definitief overzicht té uitgebreid is voor een enkel artikel. Dus vatten we samen. Functionaliteit is in vier categorieën onder te verdelen: Endpoint Protection, Data Access Protection, Scanning and Update Options en Usability.

Endpoint Protection

Antivirus en Anti-Spyware omvat de eliminatie van elk type bedreiging, waaronder virussen, rootkits, wormen en spyware. ESET Shared Local Cache slaat metadata op in de virtuele omgeving van bestanden die reeds op de virtuele machine zijn gescand, wat leidt tot een hogere scansnelheid. HIPS maakt het mogelijk om regels te definiëren voor het systeemregister, de processen, toepassingen en bestanden. Exploit Blocker versterkt de veiligheid van applicaties zoals webbrowsers, PDF-readers, e-mailclients of MS Office componenten, die gewoonlijk worden gebruikt. Client Antispam filtert spam effectief uit de mailbox en scant alle inkomende e-mails op malware. 

Data Access Protection

Web Control beperkt de toegang tot websites. Categorieën, regels en gebruikersgroepen definieer je zelf. Anti-phishing biedt een extra vangnet op het moment dat een medewerker toch op een schadelijke link klikt. Network Attack Protection is in wezen een two-way firewall die hackers buiten het netwerk houdt en gegevensblootstelling tegengaat. Botnet Protection beschermt tegen botnet malware en voorkomt aanvallen die vanaf een endpoint worden gelanceerd. Device Control biedt een veiligheidslaag bij de verbinding van lokale apparaten die onbekend of ongeautoriseerd zijn.

Scanning and Update Options

Idle-State Scanner ondersteunt systeemprestaties door proactief te scannen op momenten die uitkomen. Al 20 minuten na installatie is er automatisch een on-demand scan uit te voeren, wat inhoudt dat ESET direct aan het werk gaat. Oudere versies zijn terug te rollen; het beheer van updates houd je in eigen vingers. Ook Local Update Server is meldenswaardig: bedrijfsbandbreedte wordt bespaard omdat updates slechts één keer naar een lokale mirror server gedownload hoeven te worden. 

Usability

RIP & Replace detecteert andere beveiligingssoftware bij de installatie van ESET. Oudere of irrelevante programma’s kunnen hierdoor gemakkelijk verwijderd worden. Customizable GUI Visibility doelt op de mogelijkheid om de zichtbaarheid van ESET per endpoint aan te passen. Verberg je ESET volledig, dan verlaag je het systeemgebruik op een endpoint aanzienlijk. Low System Demands doelt op het feit dat ESET bijzonder goed geoptimaliseerd is. De software vraagt vrijwel niets van systemen, waardoor upgrades van oudere apparaten bijna nooit nodig zijn en medewerkers veilig én ongestoord kunnen werken. ESET Business Account maakt het mogelijk om alle licenties vanuit één centrale plek af te handelen. Tot slot doelt Remote Management op de software waarmee de security van endpoints te beheren is. Elk pakket bevat het ESET Security Management Center. Zo centraliseer je het beheer van lokale en externe endpoints. Tot 250 werkplekken zijn eveneens in de cloud te beheren met ESET Cloud Administrator.

Onderaan de streep

ESET begrijpt dat wat het MKB in een securityoplossing zoekt. Cloudbeheer maakt de investeringskosten laag. Schappelijke licentieprijzen - en het feit dat de software evengoed op oudere hardware te draaien is - werken het voordelige aspect verder in de hand. Daarnaast is het geheel uitstekend als dienst te verlenen. Eenmaal up-and-running heb je er weinig omkijken naar en de centrale is evengoed onpremise te hosten. Al met al: een absolute aanrader.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie