Google Cloud lanceert eerste volledig AI-gestuurd anti-witwassysteem

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Google Cloud lanceert vandaag Anti Money Laundering AI (AML AI), een product met kunstmatige intelligentie (AI) dat financiële instellingen wereldwijd helpt om het witwassen van geld effectiever en efficiënter te detecteren.

Google

AML AI verhoogt risicodetectie en verlaagt kosten

Google Cloud’s AML AI biedt een geconsolideerde klantrisicoscore die wordt gegenereerd met behulp van machine learning (ML), in plaats van op regels gebaseerde transactiewaarschuwingen. De risicoscore is gebaseerd op data van de bank, waaronder transactiepatronen, netwerkgedrag en KYC-data (Know Your Customer) om particuliere en zakelijke klanten met een hoog risico te identificeren. Door zich aan te passen aan veranderingen in de data, levert het systeem nauwkeurigere resultaten. Dit verbetert de algehele effectiviteit van het programma en de operationele efficiëntie.

De AML AI van Google Cloud maakt gebruik van eigen ML-technologie en Google Cloud-technologieën, zoals Vertex AI en Big Query. AML AI vereenvoudigt het schalen van ML en geeft een gedetailleerde uitleg van de resultaten om financiële instellingen te helpen bij het versnellen van onderzoeken en het verbeteren van de klantervaring. Ook is het product al in gebruik genomen in verschillende geografische regulerende rechtsgebieden.

Thomas Kurian, CEO bij Google Cloud, zegt: “Google is een pionier op het gebied van AI. Nu stellen we onze tools, technologieën en expertise beschikbaar om een van de grootste en duurste uitdagingen in de financiële dienstverlening op te lossen. In lijn met ons streven om innovatie met behulp van AI naar de financiële dienstverlening over te brengen, lanceren we Google Cloud's AML AI om financiële instellingen te helpen AML-risico's nauwkeuriger en efficiënter te identificeren en tegelijkertijd de bedrijfsvoering en governance te verbeteren.”

Een aantal voordelen van Google Cloud’s AML AI:

  • Verbeterde risicodetectie: AML AI overtreft de bestaande systemen bij risicodetectie van financiële criminaliteit. HSBC, klant van Google Cloud, ontdekte dat het bedrijf nu twee tot vier keer meer verdachte activiteiten kan detecteren, waardoor het beter in staat is om witwasactiviteiten te identificeren en te voorkomen.
  • Lagere operationele kosten: AML AI minimaliseert tijdsverspilling door het aantal waarschuwingen te verminderen en begrijpelijke resultaten te leveren waardoor individuele onderzoeken sneller kunnen worden uitgevoerd. HSBC zag het aantal waarschuwingen met meer dan 60% afnemen.
  • Verbeterde governance en controleerbaarheid: AML AI voorziet financiële instellingen van controleerbare en uit te leggen output ter ondersteuning van intern risicobeheer. De methode is nu in ontwikkeling in verschillende regio's, elk met hun eigen wettelijke vereisten.
  • Verbeterde klantervaring: Door de nauwkeurigheid van de risicodetectie te verhogen en het aantal valse meldingen te verminderen, minimaliseert AML AI de noodzaak om klanten te benaderen voor extra controles op naleving.

AML AI verlaagt operationele kosten en versterkt AML-programma's. Google Cloud streeft ernaar de productiviteit in de financiële dienstverlening te verhogen door Generative AI-fundamenten aan te bieden. Dit vermindert de onderzoekstijd van analisten naar verdachte activiteiten.

Lees ook: Fortinet past FortiFlex-programma aan met uitbreiding van flexibele licenties | WINMAG Pro

Lees ook: Cognizant en Orkla breiden relatie uit | WINMAG Pro