Hardware: FRITZ!Box 4040

Redactie WINMAG Pro
We noemen de FRITZ!Box 4040 wel een instapper, maar eigenlijk klinkt dat veel te denigrerend. In het geval van deze router betekent het gewoon dat iedereen er in no-time mee aan de slag kan.

Zoals alle apparatuur van FRITZ!Box is ook deze router voorzien van de karakteristieke rode kleur. Het is misschien wel het meest opvallende aan het merk. Je moet er van houden maar goed, wie staart er hele dagen naar z’n router, nietwaar? Het is niet een router die zeer stevig aanvoelt trouwens; het kunststof waar de router van voorzien is doet wat speelgoedachtig aan.

logoDat is echter schijn, want het apparaat kan wel degelijk tegen een stootje. Aan de achterkant vind je een poort voor de stroomadapter, een WLAN-poort om je modem op aan te sluiten en een viertal LAN-poorten. Verder zit er een USB 3.0-poort op de achterkant. Aan de zijkant vind je nog een USB 2.0-poort, terwijl er bovenop twee knoppen zitten, één voor WPS, één voor WLAN. Voorop vind je vijf statuslampjes: power, internet, WLAN, LAN en info.

Specificaties

De FRITZ!Box 4040 is een dual WLAN AC + N-router. De 5GHz-band redt een doorvoersnelheid van 866Mbits/s met daarbovenop de 2,4GHz-band met een maximale doorvoersnelheid van 400 Mbit/s. Dat zijn nette snelheden en meer dan genoeg voor gemiddelde gebruikers.

Er is overigens ook aan meer mobiele gebruikers gedacht, want via de USB-poorten op de router kun je er ook een 3G- of 4G-dongle op aansluiten om zo een draadloos netwerk op te zetten op locatie.

Een interessante optie wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat of, als je deze aanschaft als MKB’er, om te gebruiken op conferenties en evenementen. Je kunt tevens een datalimiet instellen, dus over de schreef gaan bij mobiel gebruik is niet nodig.

Installatie

Wat vaak onderschat wordt en wat eigenlijk zeer storend is, is aandacht aan de interface om een router of modem te installeren en te beheren. Immers, je wilt gewoon snel je apparatuur in kunnen stellen op een wijze die past bij jouw netwerk en gebruik. Dat moet AVM ook gedacht hebben met zijn zeer prettige FRITZ!OS.

Het bladeren tussen de zee aan opties gaat erg lekker en praktisch elke tab spreekt voor zich. Via FRITZ!OS stel je de basisfunctionaliteiten van de router in via wizards als je snel aan de slag wilt. Desgewenst kun je natuurlijk ook alles handmatig doen als je daar behoefte aan hebt.

VoiP

Een leuke optie is de mogelijkheid om VoiP-telefonie te gebruiken via de router. Je voegt je telefoonnummers in het OS toe waarna je de FRITZ!App Fon installeert op je smartphone. Na configuratie kun je bellen en gebeld worden via het draadloze netwerk van de FRITZ!Box-router. Erg gave optie.

Security

De router kent nogal wat security-opties. Wat vooral veel mensen zal aanspreken is de ingebouwde optie tot het opzetten van een VPN-verbinding via de router. Ook kun je websites filteren en profielen aanmaken waaronder die filters gelden. Dit is zeker interessant voor voorzichtige ouders of organisaties die niet willen dat hun medewerkers de hele dag op Facebook hangen.

Conclusie

AVM levert met de FRITZ!Box 4040 eenrouter af die op tweepunten uitblinkt: gebruiksvriendelijkheid en prijs. Bovendien kent de router verregaande opties om je netwerk volledig naar persoonlijke smaak in te richten. Ook is de router interessant voor zakelijke gebruikers dankzij de security-opties en de mogelijkheid tot VoiP-telefonie.

Prijs € 89,-

Info nl.avm.de

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie