In gesprek met IGEL: dít is waarom Linux steeds populairder wordt

Redactie WINMAG Pro
Voor het eerst sinds 2015 heeft het Linux besturingssysteem het populaire Windows ingehaald in de desktopomgeving. Volgens marktanalist IDC is het aantal werkplekken dat wereldwijd uitgerust is met Linux in 2018 gegroeid met 6 procent in vergelijking met 2015. Dat terwijl Windows op de lokale computer gedaald is met 5 procent. Opmerkelijk? Ja en nee.

Hans Vogel, Country Manager van IGEL, verklaart waarom het Linux-platform steeds populairder wordt. Zelfs in Nederland waar Windows veruit favoriet blijft voor elke computergebruiker. Dat blijft ongetwijfeld zo. Alleen de plek waar we het populaire besturingssysteem vandaan halen, verandert. De cloud, druk op veiligheid en veeleisende gebruikers hebben grote invloed op deze ontwikkeling. Tot voor kort had menig gebruiker alle functionaliteit beschikbaar op zijn eigen computer. Zowel besturingssysteem, data als applicaties draaiden allemaal op dat ene apparaat.

Linux

Met de opkomst van de cloud is dat in een rap tempo veranderd. Niet langer is het nodig alle functionaliteit op een lokale computer te installeren. Dat kost veel tijd en geld voor de IT-manager die zo’n beetje om de paar maanden voor updates moet zorgen. Dat heeft de inzet van Windows 10 ons wel geleerd. Dat legt veel druk op de IT-afdeling. Nog los van de verstoring van dagelijkse bedrijfsprocessen. Ook medewerkers worden niet vrolijk van alweer de zoveelste computerupdate. Zoiets komt nooit uit. Je zou maar net in een belangrijke klantpresentatie zitten, en je pc zegt: wacht even, ik moet eerst een nieuwe versie van je besturingssysteem installeren. Met de toenemende cybercriminaliteit wil je bovendien voorkomen dat waardevolle informatie en functies op je eigen computer gestolen of aangevallen worden.  

Internettijdperk  

Inmiddels weet de gebruiker zelf ook dondersgoed de weg. Millenials en de nieuwe generatie Z professionals zijn tenslotte in het internettijdperk geboren. Zij zijn opgegroeid met een smartphone die van alles kan wat ze ook in hun werkomgeving willen toepassen. Denk aan het digitaal samenwerken aan een complex dossier, presentatie of ander belangrijk document. Het is niet meer van deze tijd dat we over en weer documenten uitwisselen. Die kunnen we prima bewerken vanuit de cloud. Dat betekent dat de veeleisende gebruiker de werkcomputer steeds vaker gebruikt als portaal op weg naar data en applicaties in een andere omgeving. Waarom dan niet als portaal naar Windows 10?

Windows is en blijft veruit het favoriete besturingssysteem. Maar de vraag is of je dit populaire OS op je desktop geïnstalleerd wil hebben. PC’s uitrusten met een Linux-besturingssysteem als portaal naar Windows 10 vanuit het datacenter of cloudomgeving is een stuk veiliger. Bovendien leert ervaring dat de gemiddelde medewerker het idee heeft dat Windows nu veel sneller is op de computer. Linux op de lokale pc levert meer snelheid op omdat het apparaat lokaal minder functionaliteit biedt.  Niet alleen marktanalist IDC stelt vast dat Linux steeds populairder wordt.  

Ook Gartner spreekt inmiddels voorzichtig uit dat het datacenter en/of de cloud een betere plek is voor het populaire Windows 10-platform. Het grote voordeel is bovendien dat je apparatuur veel langer mee kan. Niet iedere pc is compatible met weer een nieuwe Windows versie. Dus als je uiterlijk half januari 2020 de overstap moet maken naar Windows 10, omdat Microsoft vanaf dat moment Windows 7 niet langer ondersteunt, mag het niet zo zijn dat je je hele computerpark moet vervangen. Met de inzet van Linux in je werkplekomgeving maak je de zogeheten endpoints steeds onafhankelijker van de zoveelste Windows-update. Computers gaan langer mee, de veiligheid is beter gewaarborgd en gebruikers kunnen gewoon gebruik blijven maken van het populaire Windows. Tenslotte hebben IT-managers minder kopzorgen, omdat het beheer van een stabiele Linux-omgeving een stuk makkelijker en kostenefficiënter is.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie