The Great Resignation: 3 vereisten voor je tech-talent strategie

Redactie WINMAG Pro
De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor nieuwe hoogtes in de ‘war for talent’

‘The war for tech talent’ staat anno 2022 bovenaan de agenda van Nederlandse techbedrijven. Sinds de coronapandemie is de arbeidsmarkt steeds krapper geworden, zonder tekenen van verbetering. Eind 2021 waren er in Nederland meer vacatures beschikbaar dan er werklozen waren. Daarnaast geeft 30% van de softwareontwikkelaars in Nederland aan in de komende 12 maanden te willen veranderen van baan. Hoe kunnen bedrijven naarmate de toenemende arbeidskrapte en het de ‘war for talent’ ervoor zorgen toch je tech-talent te behouden en laten groeien?

Onze manier van werken is sinds de pandemie onomkeerbaar veranderd, deels als gevolg van een krappe arbeidsmarkt, digitalisering en de shift naar ‘remote-first’ werken. Tijdens het hoogtepunt van de pandemie waren bedrijven voorzichtig met het werven van personeel - veel mensen werden ontslagen en moesten op zoek naar een nieuwe baan en zich daar eventueel voor omscholen.

De krapte op de arbeidsmarkt beperkt zich overigens niet tot bepaalde sectoren. In vrijwel alle sectoren wordt in 2022 naar nieuw personeel gezocht, waaronder ook in de IT-sector. Volgens de IT arbeidsmarktmonitor van detacheerder Hello Professionals zijn er in 2021 zo’n 39.246 IT-vacatures online geplaatst, terwijl dit getal in 2020 nog 30.422 was. Ook zijn bedrijven meer gefocused op het vinden van werknemers met veel ervaring, zoals mediors en seniors, wat alleen maar voor meer krapte zorgt. Bij het werven van talent zijn bedrijven geneigd er alles aan te doen om talent te werven en zijn ze bereid hiervoor hogere salarissen dan ooit te betalen. Werknemers worden verleid door ‘betere’ kansen elders - slechts 1 van de trends die we in de krappe arbeidsmarkt anno 2022 zien.

Belangrijkste redenen voor software developers om van baan te veranderen

In een krappe arbeidsmarkt wil je ten eerste je huidige talent behouden. Volgens het rapport ‘State of the Software Developer Nation’ van OfferZen is het een uitdaging voor bedrijven om hun tech-medewerkers te behouden. 30% van de softwareontwikkelaars zegt in de komende 12 maanden van baan te willen veranderen. Dit is niet gek, want zij worden verleid door de hogere salarissen die bedrijven bieden in een poging de beste tech-talenten aan te trekken. Sterker nog, de aantrekkingskracht van een goed salaris is sinds vorig jaar met 21% gestegen.

Inzicht hebben in redenen voor het weggaan van werknemers, is de eerste stap. Slecht management blijkt de belangrijkste reden waarom softwareontwikkelaars in Nederland een bedrijf verlaten. Ook een slechte balans tussen werk en privéleven, een gebrek aan doorgroei- en- carrièremogelijkheden en een slecht salaris, is een belangrijke reden om hun huidige baan te verlaten.

Softwareontwikkelaars die vier jaar of langer in hun huidige functie zitten, zijn het meest actief op zoek naar doorgroeimogelijkheden. Als je deze niet biedt binnen je bedrijf, dan zullen zij dit elders zoeken. Op het moment dat medewerkers met zoveel kennis het bedrijf verlaten, ontstaat er een kennislek.

Behouden van je tech talent

De grote zoektocht naar goed tech-talent begint bij je eigen bedrijf. Softwareontwikkelaars zijn moeilijk te vervangen. Daarom is het goed om te kijken naar wat bedrijven kunnen doen om hun tech-talenten te behouden. Softwareontwikkelaars in Nederland zijn eerder geneigd bij hun huidige werkgever te blijven wanneer deze een cultuur van balans en persoonlijke groei stimuleert. Een bedrijfscultuur dat gezonde werkgrenzen ondersteunt, is van groot belang, net als fijne teamleden.

Zoals al werd gezegd, stellen bedrijven bij het aannemen van nieuwe mensen nog steeds hoge eisen, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt als maar toeneemt. Zo willen bedrijven ervaren werknemers. Bedrijven zouden hun IT-personeel groei- en- carrièremogelijkheden kunnen bieden door deze ervaring bij te brengen en senioriteit van binnenuit op te bouwen. Er valt veel winst te behalen door het creëren van carrièremogelijkheden. Uitdagende projecten worden door softwareontwikkelaars op verschillende senioriteitsniveaus gezien als de belangrijkste ontwikkelingsmogelijkheid en factor voor loopbaangroei.

Ook is het belangrijk een goed salaris te bieden. Uit het rapport van OfferZen blijkt dat de salarisbenchmark voor bijvoorbeeld, senior softwareontwikkelaars in Nederland €64.000 per jaar is. De verwachting is dat dit nog verder zal stijgen, aangezien de vraag naar senior softwareontwikkelaars ongekend hoog is. Als je huidige senioren softwareontwikkelaars wilt behouden, moet je zorgen voor een eerlijk salaris.

Laat je tech team groeien - zoek op de juiste plek

Naast er alles aan te doen je huidige tech personeel te behouden, wil je je team ook laten groeien. Maar dit is erg lastig te realiseren wanneer er een enorme run op tech talent is in Nederland. Digitalisering heeft gelukkig voor veel nieuwe mogelijkheden gezorgd, zoals remote werken. Werken op afstand is sinds corona in een snelvaart populair geworden, vooral bij IT-personeel. Het is niet alleen voor personeelsbehoud belangrijk remote werken als optie aan te bieden, ook voor het aantrekken van personeel. Dus hoe zorg je als bedrijf voor de groei van je team? Zoek op de juiste plek!

Waar remote werken eerder een privilege was, lijkt het nu een basisvereiste te zijn. In Nederland werkt inmiddels meer dan 90% van de softwareontwikkelaars op afstand: 70,4% werkt hybride en 21,2% werkt volledig remote. Slechts 8,4% van de softwareontwikkelaars werkt nog in een

traditionele kantooropstelling. Toch krijgen twee op de drie softwareontwikkelaars geen budget voor het inrichten van een thuiswerkplek en schokkend genoeg krijgt 8% helemaal geen financiële voordelen binnen hun huidige functie. Gezien de krappe arbeidsmarkt kan het niet bieden van dergelijke voordelen leiden tot het mislopen en verliezen van talent. Een goede manier om het arbeidsaanbod te vergroten is door te zoeken naar talent in het buitenland.

70% van de werknemers wereldwijd geeft aan dat ze de mogelijkheid willen behouden om remote te werken, wat grote nieuwe talentpools opent. Remote werken stelt bedrijven in staat om het werk naar het individu te brengen, in plaats van het individu naar het werk. Zo kun je als bedrijf het beste talent werven en kunnen zij het beste van zichzelf geven, waar ze ook zijn.

Auteur: Stephen van der Heijde, VP Community bij OfferZen

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie