Welke spellen en sporten zijn allemaal verenigd in het populaire Bubbleshooter?

Redactie WINMAG Pro

Bubbleshooter, we spelen het allemaal wel eens, op de laptop, tablet of smartphone. Het is een bijzonder aanstekelijk spel voor jong en oud, waarbij je tot aan het einde nog de boot in kunt gaan. Nu heeft deze game niets met de scheepvaart te maken, maar vind je er wel een aantal vaardigheden in terug die aan andere sporten en spellen doen denken. Dat is het ingenieuze ervan. Jeu de boules, tennis, snookeren en nog meer; er zitten veel activiteiten verenigd in deze vorm van tijdverdrijf. 

Hoe werkt Bubbleshooter dan?

Het speelveld bestaat aan de bovenkant uit een mozaïek van gekleurde ballonnen. Onderaan sta jij en richt je met een pijl op de ballonnen die je weg moet schieten. Het is dus een soort opruimspelletje: als het veld leeg is heb je gewonnen. De computer geeft aan met welke kleur je schiet en je kunt ballonnen alleen wegschieten als er twee of meer naast of boven elkaar staan. Is dat niet het geval, dan moet je je speelbal op een strategische plek neerzetten. Net als bij jeu de boules dus! Elke derde keer dat het je niet lukt om ballonnen te laten knappen, komen ze dichterbij. Bubble schieten of Bubbleshooter heeft daarom veel met tactiek en vooruit denken te maken. 

Het Poolbiljart- dan wel snooker-element

Omdat je de rand van het speelveld als een soort boarding kunt gebruiken zodat je de ballen vanuit onmogelijke hoeken kunt raken, doet Bubbleshooter een beetje aan poolbiljart of het nog moeilijkere snookeren denken. Zet op een sportzender maar een snookerwedstrijd aan en je ziet dat de spelers met het blote oog hogere wiskunde bedrijven. Ergens is het, vanwege het 'opruimende' karakter (alles raak = gewonnen), ook vergelijkbaar met het aloude blikjes gooien op de kermis, maar daarmee zou je Bubbleshooter te kort doen. Eerder zou je aan squashen, padel of voetbal-met-boarding denken. Én alle sporten waarbij je tot het laatste 'schot' nog kunt verliezen. 

Vooruit denken, net als bij dammen of schaken

De al genoemde ballonnenmozaïek verandert heel onvoorspelbaar, maar toch kun je net als bij schaken en dammen vooruit denken. Wanneer twee ballonnen iets uit elkaar staan (de ruimte voor één ballon), dan kun je precies in die ruimte mikken om ze allebei te raken. Heb je even een onbruikbare kleur speelbal waarmee je niet kunt scoren, dan moet je die zó plaatsen dat je hem straks wel makkelijk kunt wegschieten. Probeer het zelf anders uit, want in de praktijk wordt het misschien duidelijker dan met deze uitleg. Het vooruit denken gaat hier natuurlijk veel sneller dan bij schaken, maar je krijgt wel alle tijd om na te denken - en goed te richten natuurlijk. Er loopt geen stopwatch mee. 

De spanning en sensatie van Space Invaders

Tot slot is er de veelgemaakte vergelijking met Space Invaders, een game die al in 1978 gespeeld werd. Hierbij dalen vijandige ruimteschepen langzaam maar zeker richting aarde, waar jij ze met een kanon op afstand moet zien te houden door ze overhoop te schieten. Bij Bubbleshooter kun je je echter niet van links naar rechts verplaatsen. De ballonnen schieten niet terug, hetgeen het spel een wat vrediger karakter geeft - en geschikt maakt voor jonge spelers. Maar het geeft dus wel dezelfde spanning en sensatie. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie