WordPress of een website builder gebruiken?

Redactie WINMAG Pro

Al jouw vragen worden beantwoord in deze blog.

Wat zijn de verschillen? 

Als je een bedrijfseigenaar bent die een website wilt hebben, zijn er twee belangrijke opties beschikbaar. Je kunt ofwel WordPress gebruiken of kiezen voor een website builder dienst als bijvoorbeeld het Nederlandse JouwWeb. In dit blogbericht zullen we de voor- en nadelen van beide opties toelichten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen in welke optie voor jouw bedrijf het meest geschikt is.

Waarom zijn er zoveel verschillende manieren? 

De website building niche is booming! Iedere jaar worden er talloze manieren om websites te maken verder doorontwikkeld. Iedere gebruiker heeft andere behoeften. Een oplossing kan dus nooit 100% aansluiten bij de wensen van de meerderheid. Je moet dus op zoek gaan naar de oplossing die jij specifiek nodig hebt. De eerste vraag die je jezelf dus eigenlijk dient te stellen is wat zijn must-haves en wat zijn nice-to-haves als het om jouw gewenste website gaat. Op basis van die uitkomsten kan je al een veel betere keuze maken. 

Wat is een website builder?

Een website builder is een softwareprogramma dat het proces voor het ontwerpen en bouwen van je website automatiseert. Website bouwers maken het simpelweg makkelijker om een aantrekkelijke site te maken zonder dat je daar enige kennis van coderen of ontwerpvaardigheden voor nodig hebt. 

Deze technische diensten bieden ook andere website uitbreidingen zoals e-commerce, analyse tools, integratie van sociale media, blog functionaliteiten, contactformulieren en nog veel meer aan. 

Zijn er Nederlandse website builders op de markt?

JouwWeb is een website builder van Nederlandse bodem en tevens marktleider in Nederland. De dienst biedt functies als e-commerce, analyse tools en sociale media integratie en uiteraard Nederlandstalige klantenondersteuning via e-mail, waarmee een professionele website maken voor iedereen goed te doen is. 

Wat zijn de voordelen van een website builder gebruiken?

Website bouwers zijn vooral heel gebruiksvriendelijk voor beginners. Deze applicaties zijn eenvoudig te gebruiken ook als je niet al te veel technische kennis hebt. De meeste gebruikers vinden website builders fijner dan WordPress omdat ze weinig onnodige afleidingen hebben. 

Een interface met beperkte mogelijkheden voorkomt daarnaast keuzestress, waardoor je wellicht sneller een website afmaakt zoals je het wilt hebben. Daarnaast hoef je ook geen installaties of iets dergelijks te doen omdat de applicatie als het ware altijd online draait. 

Je hebt dus alleen een internetverbinding en een browser nodig om te te beginnen. 

Wat zijn de nadelen van een website builder gebruiken?

Alhoewel website builders makkelijk te begrijpen zijn, is de keerzijde vaak te vinden in beperkingen van (technische) vrijheid. Bij een website builder ben je altijd afhankelijk van wat de dienstverlener je geeft. Bij WordPress zijn er daarentegen duizenden ontwikkelaars die add-ons maken waarmee je veel meer met je WordPress site kunt doen. 

Verhuizen van een website builder naar bijvoorbeeld Wordpress of naar een concurrent is niet mogelijk. Gezien het totaal verschillende systemen zijn kan je niet zomaar je website exporteren naar een andere software oplossing. Je zult dus de site opnieuw moeten maken. 

Dit geldt uiteraard ook vice versa.

Wat is WordPress precies?

WordPress is een content management systeem waarmee je een website, blog of e-commerce winkel kunt maken. Eenmaal opgezet vraagt het wat onderhoud maar kun je het helemaal naar eigen wens aanpassen met (gratis) WordPress thema's en page builders. 

Je kunt WordPress gebruiken voor zowat alles, van bloggen over je levensverhaal tot het runnen van een online winkel etc, het is allemaal mogelijk. 

Wat zijn de voordelen van WordPress?

WordPress is open source software, dit betekent dat de code die in WordPress gebruikt wordt openbaar beschikbaar is, zodat iedereen het kan downloaden en naar eigen wens kan aanpassen. Dit betekent ook dat Wordpress gebruikers custom veranderingen kunnen aanbrengen aan eigen sites en zowel nieuwe functies als verbeteringen kunnen bijdragen aan de WordPress Community. 

WordPress is gratis te gebruiken, maar je hebt wel een hostingpakket nodig om het te installeren. Dit is voor velen vaak verwarrend aan WordPress. Om een WordPress website online te zetten heb je altijd opslagruimte nodig die 24/7 online te bereiken is. Hosting providers bieden deze vereiste opslag en dataverkeer in de vorm van WordPress hosting aan. 

Het is vrij makkelijk om WordPress te leren gebruiken omdat er een overvloed aan tutorials beschikbaar is en er genoeg andere educatieve websites op het internet bestaan die je op weg kunnen helpen met je WordPress website.

WordPress biedt veel vrijheid en mogelijkheden. Er zijn meer duizenden wordpress plugins beschikbaar om te gebruiken, zodat je je site kunt aanpassen en er uit kunt laten zien zoals jij dat wilt. WordPress biedt ook een heleboel thema's die kunnen helpen bij de vormgeving mocht je zelf niet zo creatief zijn. 

WordPress is schaalbaar voor elk project, ook als je bezoekersaantallen snel beginnen te groeien of een idee een hoge vlucht neemt. Er is geen limiet aan het aantal pagina's dat je op je website kunt hebben. Met WordPress ben je in volledige controle. 

Wat zijn de nadelen van WordPress?

Het voornaamste probleem dat mensen met WordPress schijnen te hebben is de beveiliging ervan. Vele malen worden WordPress websites gehackt omdat ze niet regelmatig genoeg bijgewerkt werden. Je bent hier natuurlijk zelf verantwoordelijk voor. Een ander nadeel zou de complexiteit kunnen zijn in vergelijking met iets als Wix of JouwWeb, waarbij je minder te maken hebt met de technische zaken van een website beheren, omdat deze diensten dat voor jou op zich hebben genomen. 

Conclusie WordPress vs website builders

WordPress is een goede optie voor gebruikers die volledige controle over hun website willen hebben en bereid zijn er de tijd en moeite in te steken om het systeem onder de knie te krijgen. 

Website builders als JouwWeb daarentegen bieden snelheid. Middels sjablonen en gebruiksvriendelijke interfaces krijg je een eigen site snel aan de praat zonder dat je met code of (hosting) techniek bezig hoeft te zijn. Wanneer het draait heb je er verder weinig omkijken meer naar. 

Voor beginners is het waarschijnlijk een goed idee om eerst een website builder gratis uit te proberen gezien het een laagdrempelige manier is om met websites te beginnen.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie