Gastexpert: Het juiste signaal afgeven

Redactie WINMAG Pro
Bedrijven zijn de afgelopen jaren alsmaar strengere eisen gaan stellen aan wifi-netwerken. Er zijn steeds meer verschillende mobiele apparaten met constant evoluerende eigenschappen en de infrastructuur waar we die apparaten mee verbinden, loopt te vaak achter de feiten aan.

Netwerk altijd in de lucht

Werknemers willen tegenwoordig niet meer vastgeketend zitten aan hun bureau en om productief te zijn, hebben ze devices nodig die in allerlei situaties kunnen worden gebruikt. Onlinediensten zijn daar een integraal onderdeel van en daarom moeten bedrijven een netwerk hebben dat altijd in de lucht is, waar een werknemer ook is.

Uit schattingen van Cisco blijkt dat er nu al zo’n 12 miljard mobiele apparaten verbonden zijn met het internet en naar verwachting staat de teller in 2020 op 33 miljard. Wifi-netwerken worden daarnaast vaker gebruikt voor diensten die veel bandbreedte vergen, zoals videoconferencing, streaming en VoIP. Toch bouwen een hoop bedrijven nog steeds op de verouderde 802.11n-standaard voor wifi, ook al werd vorig jaar de sterk verbeterde 802.11ac-standaard geïntroduceerd. Door die oude wifi-technologie te gebruiken, lopen bedrijven het risico op verbindingsproblemen, langere wachttijden en lagere snelheden.

De meerwaarde van 802.11ac

802.11n bestaat al sinds 2009 en dat is voor technologiebegrippen heel erg lang. Waarom veel bedrijven nog steeds gebruikmaken van 802.11? In ieder geval speelt een rol dat de opvolger in het begin prijzig was en dat de meerwaarde van 802.11ac niet altijd duidelijk was. Maar inmiddels zie je 802.11ac-technologie steeds meer; zo wordt het ingebouwd in de meeste nieuwe devices. Voor bedrijven is dat een kans om werk te maken van hun groeiende wifi-behoefte en nieuwere draadloze access points te installeren die aan de eisen van de moderne werkplek voldoen.

Dit proces brengt diverse zakelijke voordelen met zich mee. Een van de belangrijkste pluspunten van 802.11ac-technologie is de snelheid. Onder optimale omstandigheden kan deze nieuwe standaard hogere snelheden bereiken dan traditionele niet-draadloze internetverbindingen, tot wel 1300 Mbps. Dat is drie keer zo snel als de maximale snelheid van 802.11n. Natuurlijk is het altijd mogelijk dat de snelheid wordt beïnvloed door de internetprovider, maar 802.11ac kan wel helpen voorkomen dat de productiviteit op kantoor lijdt onder irritant lange laadtijden.

Routers en access points

Een ander voordeel is dat 802.11ac veel minder vatbaar is voor frequentiestoringen dan zijn voorloper, omdat het de nieuwe 5GHZ-frequentie ondersteunt. Fabrikanten moeten hun routers en access points nog steeds geschikt maken voor oudere wifi-generaties (waarbij ze de 802.11n-standaard 2.4GHZ of een combinatie van 5GHz en 2.5GHz gebruiken), maar de 802.11ac-standaard zelf werkt alleen in de 5GHz-frequentie. Omdat 2.4GHz al een stuk langer bestaat, zijn er enorm veel apparaten die daarop draaien: zo’n beetje alles van draadloze telefoons tot magnetrons. En dat kan tot storingen leiden. Het laatste wat je wilt is dat een belangrijke telefonische deal afketst omdat een collega in de kamer ernaast iets in de magnetron stopt.

Bij 5GHz is het risico op zo’n storing veel minder groot. Het heeft 23 kanalen die elkaar niet overlappen en 2.4GHz eigenlijk maar drie bruikbare kanalen. Daardoor is het bij 802.11ac veel minder waarschijnlijk dat het signaal overlapt met andere wifi-access points, wat de betrouwbaarheid van de verbindingen die al die apparaten maken ten goede komt. 802.11ac is ook een intelligentere standaard dan zijn voorganger. Zo maakt het gebruik van een technologie, beamforming, die het wifi-signaal een bepaalde richting opstuurt, bijvoorbeeld naar een kamer waarin veel apparaten staan. Het resultaat is een sneller en sterker signaal met een groter bereik. Je kunt het vergelijken met het zoeklicht van een vuurtoren.

Waag de sprong!

Dit is slechts een greep uit de technische argumenten vóór 802.11ac. Deze standaard is de sleutel tot een sneller, slimmer en robuuster wifi-netwerk dat aan alle eisen van een modern bedrijf voldoet. De kosten van de overstap zijn relatief laag, zeker als ze worden afgewogen tegen de gigantische impact die het kan hebben. Voor bedrijven is het dan ook een prima plan om nu de sprong te wagen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie