Review: Panasonic KX-HDV130

Peter Güldenpfennig
Er gebeurt ontzettend veel op communicatiegebied. Er vindt veel innovatie plaats op zowel software- als hardwaregebied. Maar soms is minder gewoon meer, en ben je op zoek naar een product die zich focust op de basis.

Zakelijke telefonie neemt een innovatievlucht sinds ip-telefonie standaard is geworden binnen organisaties. Telefoons met camera- en display-functies bijvoorbeeld, of volledige integratie met softphones of andersoortige softwarepakketten. Maar soms ben je gewoon op zoek naar een moderne bureautelefoon met bijbehorende functies, zonder de meer geavanceerde of exotische functies die gepaard gaan met nieuwe innovaties. In dat denken past de KX-lijn van bureautelefoons van Panasonic en wij gingen aan de slag met het nieuwste model binnen die lijn, de HDV130.

Interface

Kijkend naar de HDV130 is het 'gewoon' een bureautelefoon. Het model kun je zien als instapper binnen de KX-lijn. De vormgeving is slank, terwijl de interface opgeruimd aandoet. Aan de linkerkant vind je configuratietoetsen voor het device, in het midden de cijfertoetsen samen met drie selectietoetsen, de navigatietoetsen en een volumetoets, en aan de rechterkant zitten de gesprekstoetsen.

Installatie

De installatie van het toestel is een kwestie van inpluggen en gaan. De HDV130 komt met een beugel waarop het toestel gemonteerd wordt die je twee standen geeft waarin je het toestel kunt plaatsen. Verder vind je twee lan-inputs op het toestel en inputs voor de hoorn en een headset. Het toestel ondersteunt bovendien twee SIP-accounts, plus lokale telefoonlijsten als lijsten op afstand.

In de praktijk

De werking van het toestel is verder niet heel bijzonder en gewoon prima. Het aannemen van gesprekken gaat vlekkeloos en ook doorverbinden en het aannemen van gesprekken op een tweede lijn gaat prima. Mits je een telefoniste of een veel gebelde receptionist bent, zit je echt niet te wachten op, we noemen maar wat, twintig voorgeprogrammeerde toetsen. En dat zit bij dit toestel wel goed. Geen nutteloze functies, maar een prima bruikbaar apparaat dat simpelweg doet wat het moet doen. Bovendien is de display erg helder, waarbij iconen duidelijk te zien zijn en het je gemakkelijk maken om het toestel te bedienen. Ook dat zien we wel eens anders.

Geluidskwaliteit

Geen franjes op dit toestel dus, wat we zien als een pluspunt. Echter, waar dit toestel echt de concurrentie voorbij streeft is de audiokwaliteit. Panasonic noemt het 'HD Sonic', wij noemen het gewoon perfecte audiokwaliteit. Zeker bij IP-telefonie kan de kwaliteit van gesprekken per gesprek wisselen. Dit toestel vangt dit op door zeer helder en krachtige gesprekken door te voeren. Dat klinkt als een kleinigheid, maar als je je bedenkt dat een gesprek de basis is voor een bureautelefoon, dan wordt dit ineens het belangrijkste punt van aandacht. Het is gek dat de kwaliteit van gesprekken op zoveel telefoons te wensen overlaat, daarom is het fijn om te zien dat Panasonic juist dit deel wel serieus neemt.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter